75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Predavanje | Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti

Izvedbe
09. kolovoza / petak / 20:00h
Atrij palače Sponza
Predavanje | Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti

PREDAVANJE

Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti

Predavačica: Petra Jelača


Kronološka šetnja kroz najvažnije dramske naslove povijesti Dubrovačkih ljetnih Igara kroz koje se mogu iščitavati karakteristike onoga što se zvalo dubrovačka ambijentalnost i obilježilo je, kao jedan od formativnih elemenata, povijest našeg najpoznatijeg i najstarijeg ljetnog festivala. Predavanje je reminiscentnog ali i edukativnog karaktera, jer u posljednjih tridesetak godina ambijentalnost na kojoj je izgrađen mit o Igrama, utkavši se u kolektivnu memoriju Dubrovčana, postepeno iščezava.

U isto vrijeme, pojmom ambijentalnosti se u javnosti često barata, a da ga se dovoljno ne razumije, kao i usporedbama Igara s velikim europskim festivalima poput Salzburga, Avignona ili Edinburgha.

Predavačica Petra Jelača, kazališna kritičarka koja već dva desetljeća prati dramski program Dubrovačkih ljetnih igara, provest će publiku kronološkom šetnjom kroz najvažnije ambijentalne postaje iz povijesti Igara, te nastojati dočarati u čemu je bila tajna i posebnost dubrovačke dramske ambijentalnosti u odnosu na ostale europske, te što je toliko oduševljavalo i kritiku i publiku.

Bit će razgovora i o mogućnostima suvremenih čitanja i prilagodbi tog fenomena, a publika je, kako ona koja se sjeća postaja ove kronološke šetnje, tako i ona koja o njima možda po prvi puta sluša, pozvana da se uključi svojim komentarima.

  

--

Fotografija (c) Barbara Horvat

 

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji