75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Altstaedt, Nicolas

VIOLONčELO
Izvedbe

Nicolas Altstaedt, violončelo

31. srpnja / ponedjeljak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Dubrovački simfonijski orkestar | Pavle Zajcev, dirigent | Nicolas Altstaedt, violončelo

02. kolovoza / srijeda / 21:00h
Atrij Kneževa dvora

Njemačko-francuski violončelist Nicolas Altstaedt jedan je od najtraženijih i najsvestranijih glazbenika današnjice. Kao solist, dirigent i umjetnički voditelj izvodi repertoar u rasponu od rane do suvremene glazbe svirajući na povijesnim i modernim instrumentima.

U sezoni 2022./2023. ostvaruje prvi nastup s Budimpeštanskim festivalskim orkestrom i Ivánom Fischerom, turneje sa Seoulskom filharmonijom i Osmom Vänskäom, simfonijskim orkestrima iz Sydneya i Seattlea, Staatskapelleom iz Berlina, Kraljevskom filharmonijom iz Stockholma, Belgijskim nacionalnim orkestrom i Komornim orkestrom Kioi iz Tokija, a ponovno nastupa s ansamblom Il Giardino Armonico, Novozelandskim simfonijskim orkestrom, Njemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Simfonijskim orkestrom Galicije i Minhenskim komornim orkestrom. U ulozi dirigenta debitira s Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Varšavskom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom iz Kyota.

Od njegovog hvaljenog debija s Bečkim filharmoničarima i Gustavom Dudamelom na Festivalu u Luzernu redovito nastupa s najuglednijim svjetskim orkestrima, među kojima su Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Tonhalle iz Züricha, Londonski filharmonijski orkestar, Minhenska filharmonija, japanski simfonijski orkestri NHK i Yomiuri, Nacionalni simfonijski orkestar iz Washingtona, Simfonijski orkestar iz Detroita, svi orkestri BBC-ja, Filharmonijski orkestar Francuskog radija, Francuski nacionalni orkestar iz Pariza i Rotterdamska filharmonija te s dirigentima kao što su Esa-Pekka Salonen, Christoph Eschenbach, Sir Roger Norrington, Andrew Manze, François-Xavier Roth, Lahav Shani i Robin Ticciati. Također redovito svira na povijesnim instrumentima s ansamblima Il Giardino Armonico, Orchestre des Champs-Elysées, Arcangelo i Academy of Ancient Music uz dirigente kao što su René Jacobs, Phillippe Herreweghe, Andrea Marcon, Giovanni Antonini i Jonathan Cohen.

Nicolas Altstaedt bio je umjetnik u fokusu Alte Oper u Frankfurtu i rezidentni umjetnik Simfonijskog orkestra Jugozapadnonjemačkog radija pod vodstvom Teodora Currentzisa u sezoni 2019./2020. U sezoni 2017./2018. na Festivalu u Helsinkiju je ostvario hvaljenu finsku premijeru Koncerta za violončelo Esa-Pekke Salonena pod dirigentskom palicom skladatelja, a bio je i umjetnik u fokusu amsterdamskog Concertgebouwa.

Kao dirigent blisko surađuje sa Škotskim komornim orkestrom, a tijekom posljednjih nekoliko sezona ravnao je Simfonijskim orkestrom Južnonjemačkog radija, Filharmonijskim orkestrom Francuskog radija, Orkestrom talijanske Švicarske iz Lugana, ansamblima Orchestra of the 18th century, Les Violons du Roy i Aurora, te komornim orkestrima iz Münchena i Züricha. Njegov status izvanrednog interpreta suvremene glazbe potvrđuju i zajednički nastupi sa skladateljima kao što su Thomas Adès, Jörg Widmann, Thomas Larcher, Fazil Say i Sofia Gubaidulina. Za njega su koncerte i druga djela skladali Sebastian Fagerlund, Helena Winkelman, Anders Hillborg, Fazil Say i Wolfgang Rihm, a u nadolazećim sezonama izvodit će nova djela Martona Illésa, Lize Lim i Erkkija Svena Tüüra.

Altstaedt je 2012. godine naslijedio Gidona Kremera na mjestu umjetničkog ravnatelja Festivala komorne glazbe u Lockenhausu, dok je 2014. naslijedio Ádáma Fischera na poziciji šefa dirigenta Austrijsko-mađarske filharmonije Haydn, s kojom je posljednjih sezona ostvario turneje po Japanu i Kini.

Kao komorni glazbenik redovito nastupa s Janine Jansen, Vilde Frang, Pekkom Kuusistom, Lawrenceom Powerom, Antoineom Tamestitom, Alexanderom Lonquichom, Jeanom Rondeauom, Thomasom Dunfordom i ansamblom Quatuor Ébène. Nastupa na oba festivala u Salzburgu (Mozartov i Festspiele), festivalima u Verbieru i Luzernu, na festivalu BBC Proms, Praškom proljetnom festivalu i Glazbenom festivalu u Bremenu.

Dobitnik je brojnih priznanja, među ostalim Beethovenovog prstena u Bonnu 2015. i Glazbene nagrade Grada Duisburga 2018. Njegov posljednji album snimljen za Festival u Lockenhausu osvojio je 2020. godine nagradu BBC Music Magazinea u kategoriji komorne glazbe i nagradu Gramophone. Godine 2017. osvojio je nagradu BBC Music Magazinea u kategoriji koncerata za snimku koncerata C. P. E. Bacha s Arcangelom i Jonathanom Cohenom u izdanju Hyperiona, kao i nagradu Edison Klassiek 2017. godine za album koji je snimio s Fazilom Sayem za Warner Classics. Nicolas Altstaedt dobitnik je nagrade Credit Suisse za 2010. godinu, a bio je proglašen i BBC-jevim glazbenikom nove generacije za 2010. − 2012. godinu.

Fotografija (c) Marco Borggreve

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji