75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Baráti, Kristóf

VIOLINA
Izvedbe

Kristóf Baráti i Komorni orkestar Mendelssohn

10. kolovoza / četvrtak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Mađarski violinist Kristóf Baráti sve je više prepoznat diljem svijeta kao glazbenik izvanredne kvalitete s ogromnim izražajnim rasponom i besprijekornom tehnikom. Često je hvaljen zbog poetičnosti i elokvencije koju unosi u svoje sviranje te ga opisuju kao „istinskog esteta zvuka najvišeg ranga“.

Posljednjih je sezona nastupao u Hollywood Bowlu s Losanđeleskim filharmonijskim orkestrom i u londonskom Royal Festival Hallu s Londonskim filharmonijskim orkestrom, dok je 2019. godine bio solist na otvaranju Festivala u Verbieru. Baráti je nastupao s orkestrima kao što su Orkestar Tonhallea u Zürichu, Filharmonija iz Osla, Francuski nacionalni orkestar, Bečki radijski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar iz Montréala, Škotski simfonijski orkestar BBC-ja, Filharmonijski orkestar BBC-ja i Haški filharmonijski orkestar. Redovno nastupa s Orkestrom Marijinskog teatra pod vodstvom Valerija Gergijeva, i u Rusiji i diljem svijeta, uključujući SAD i Kinu. Među njegove najznačajnije nastupe u sezoni 2020./2021. ubrajaju se izvedbe s Budimpeštanskim festivalskim orkestrom i Bernskim simfonijskim orkestrom te debitantski nastupi sa Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija i Izraelskim filharmonijskim orkestrom.

Kao recitalist i komorni glazbenik, Baráti je među ostalim nastupao s Mischom Maiskym, Jurijem Bašmetom, Enricom Paceom, Jean-Efflamom Bavouzetom, Zoltánom Kocsisom i Kim Kashkashian. Svake godine nastupa na festivalu Bijele noći u Sankt Peterburgu, a 2019. godine debitirao je na Festivalu komorne glazbe u Seattleu i na Glazbenom festivalu u Aspenu. Godine 2016. ostvario je senzacionalan debi na Festivalu u Verbieru odsviravši kompletne Bachove sonate i partite za violinu solo te je otad redovan gost festivala.

Baráti ima opsežnu diskografiju koja uključuje pet Mozartovih koncerata za violinu, kompletne Beethovenove i Brahmsove sonate koje je snimio s pijanisticom Klárom Würtz i Ysaÿeve sonate za violinu solo, sve u izdanju diskografske kuće Brilliant Classics, kao i Bachove sonate i partite za violinu solo u izdanju diskografske kuće Berlin Classics. Povodom izlaska njegovog albuma The Soul of Lady Harmsworth 2016. godine, magazin Gramophone napisao je: „Za one koji vole čuti violinu u njezinu najboljem izdanju, odsviranu s akrobatskom virtuoznošću, Baráti je u samome vrhu.“

Nakon što je većinu djetinjstva proveo u Venezueli, gdje je nastupao kao solist s ponajboljim domaćim orkestrima, Baráti se vratio u Budimpeštu kako bi studirao na Glazbenoj akademiji Franz Liszt te je kasnije učio od Eduarda Wulfsona, učenika Milsteina i Menuhina. Danas živi u Budimpešti i redovno održava nastupe diljem Mađarske, a zajedno s Istvánom Vardáijem djeluje kao umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala komorne glazbe u Kaposváru. Baráti svira na Stradivarijevoj violini Lady Harmsworth iz 1703. koju je dobio na posudbu od Stradivarijevog društva iz Chicaga.

Fotografija (c) Marco Borggreve

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji