75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Božić, Saša

REDATELJ
Izvedbe

Mara i Kata

07. kolovoza / srijeda / 21:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
Ulaznice
08. kolovoza / četvrtak / 20:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
Ulaznice
08. kolovoza / četvrtak / 22:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
Ulaznice
09. kolovoza / petak / 21:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
Ulaznice
10. kolovoza / subota / 20:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
Ulaznice
10. kolovoza / subota / 22:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
Ulaznice
11. kolovoza / nedjelja / 21:00h
Ulaznice

Svečano otvaranje 74. Dubrovačkih ljetnih igara

10. srpnja / ponedjeljak / 21:00h
Ispred crkve sv. Vlaha

Mara i Kata

05. kolovoza / subota / 21:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
06. kolovoza / nedjelja / 21:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
07. kolovoza / ponedjeljak / 20:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
07. kolovoza / ponedjeljak / 22:30h
Ispod Svete Marije – Kazerma
24. kolovoza / četvrtak / 20:00h
Ispod Svete Marije – Kazerma
24. kolovoza / četvrtak / 22:00h
Ispod Svete Marije – Kazerma

Saša Božić rođen je 1979. u Vinkovcima. Diplomirao je Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2006. godine. Tijekom formalnog visokoškolskog obrazovanja educira se i u području suvremenog plesa i koreografije u izvaninstitucionalnim edukacijskim programima. Svoje umjetničko obrazovanje usavršavao je i dopunjavao na brojnim seminarima, radionicama i rezidencijalnim programima u zemlji i inozemstvu.

Polje djelovanja Saše Božića raznorodno je i obuhvaća područja od kazališne režije, dramaturgije, koreografije i kreiranja dramskih tekstova do organizacije promotorskih kulturnih akcija i strateškog planiranja kulturnih projekata.

Saša Božić ostvario je niz samostalnih kazališnih projekata i režija među kojima se ističu: Grižula Marina Držića (režija s Petrom Hrašćanec) na Dubrovačkim ljetnim igrama u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Mara i Kata na Dubrovačkim ljetnim igrama u suradnji s glumicama Natašom Dangubić i Doris Šarić-Kukuljica, skup: igre na Dubrovačkim ljetnim igrama u koprodukciji s Art radionicom Lazareti; Glorija Ranka Marinkovića u Teatru ITD, Zagreb; Nora Henrika Ibsena u Hrvatskom narodnom kazalištu, Zagreb, Gospođa Bovary u GDK Gavella, Zagreb; (Pret)posljednja panda ili statika u ZKM-u, Zagreb. Kao dramaturg surađuje s priznatim koreografima i plesačima u zemlji i inozemstvu poput Petre Hrašćanec, Isabelle Schad (Berlin, Njemačka), Simone Aughterlony (Berlin, Njemačka), Francesce Scavette (Oslo, Norveška), Martine Pisani (Pariz, Francuska ), Dalije Aćin (Beograd, Srbija), Mathewa Williama Smitha (Beč, Austrija), Iztoka Kovača (Ljubljana, Slovenija), itd.

Osnivač je i umjetnički voditelj kazališne grupe de facto. Osim produkcijske djelatnosti i razvoja autorskih projekata de facto potiče suradnju i koprodukciju radova međunarodnih umjetnika koji dijele slične interese na području izvedbenih umjetnosti. Njihovi projekti bave se istraživanjem tanke granice između kazališta, plesa i performansa, preispitujući poroznost njihovih okvira i konstituciju izvođača unutar disparatnih modusa izvođačkih režima. U sklopu produkcija de facta, čest je umjetnički gost Art radionice Lazareti u Dubrovniku.

Svoje kolaboracijske projekte uspješno i redovito predstavlja u europskim kazališnim institucijama: Hebbel am Ufer u Berlinu, Kaaiteater iz Brusselesa, Pact Zollverein u Essenu, Gessnerallee u Zurichu, Nacionalni plesni centar u Oslu, Plesni centar La Jette u Bruxellesu, Les Subsistances u Lyonu, Bitef teatru u Beogradu te na domaćim i inozemnim festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Tjedan suvremenog plesa, Eurokaz, Bitef, MESS Sarajevo, Zuricher Theater Spektakel u Zurichu, Karantena u Dubrovniku, Rencontres Choreographiques Internationales de Seine-Saint-Denis, Pariz, itd.

U kolaboraciji s Ksenijom Zec, ostvario je niz nagrađivanih projekata za djecu i mlade te autorskih radova. U koautorstvu s Dorom Ruždjak Podolski napisao je dramski tekst Rent a friend, čija je produkcija nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta.

Docent je na Katedri scenskog pokreta pri Odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Pomoćnikom intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za dramski program imenovan je 10. listopada 2017., a zatim ponovno na novi mandat 1. rujna 2019. godine.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji