75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Detoni, Danijel

GLASOVIR
Izvedbe

Kajana Pačko, violončelo | Danijel Detoni, glasovir

23. kolovoza / srijeda / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon.

Kao solist i komorni glazbenik gostovao na prestižnim festivalima poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, festivala Julian Rachlin & Friends, Transeuropéenes u Rouenu, Schleswig-Holstein u Hamburgu, ReMusica u Prištini, Carniarmonie u Udinama, Festival hrvatske glazbe u Beču, Trieste Prima u Trstu, Croatie, là-voici u Parizu, Glazbene večeri u sv. Donatu, Splitsko ljeto.

Surađivao je s umjetnicima kao što su Katarina Livljanić (kao član ansambla Dialogos), Radovan Vlatković, Kajana Pačko, Krešimir Stražanac, Sanja Romić, Zsolt Éder, Andrea Hill, Mathilde Calderini, Ivana Lazar, Boris Brovtsyn, Itamar Golan, Gábor Boldoczki, Irvin Venyš, Pavle Zajcev, Renata Pokupić, Ivan Batoš, Tristan Thery, Pavel Vernikov, Boris Andrianov, Goran Jurković, Stefan Milenkovich, Enrico Dindo, David Aaron Carpenter, Marija Pavlović, Aleksandar Milošev te Enrico Bronzi. Dijelio je podij i s komornim sastavima poput ansambla Antiphonus, Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Gudačkog kvarteta Porin te Gudačkog trija Lenitas. U trogodišnjoj suradnji s Martinom Draušnikom i Pavlom Zajcevim u Zagreb triju nastupio u većim glazbenim središtima u zemlji, u Torontu, Montrealu i Ottawi, te na festivalu Varšavska jesen.

Nastupio je kao solist uz Slovensku filharmoniju, Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, Orkestar HNK Split, Zagrebačku filharmoniju, Beogradsku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Pekinški simfonijski orkestar, Budapest Strings, Komorni orkestar UMZE te Komorni orkestar Dušan Skovran, Zagrebački solisti s dirigentima kao što su Pavle Dešpalj, Tomislav Fačini, Ivan Repušić, Tonči Bilić, György Győriványi Ráth, Lior Shambadal, Nikša Bareza, Tan Lihua, Johannes Kalitzke, Oliver Dohnányi, Carlo Tenan, Berislav Šipuš, Vesna Šouc. Od ranih dana strastveni je komorni glazbenik: u travnju 2003. u duu s violinisticom Mártom Deák pobijedio je na Državnom natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. osvojio i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine. Iste mu je godine objavljen solistički album s izabranim djelima Dubravka Detonija u izdanju diskografske kuća Croatia Records. Ista je kuća 2014. izdala i nosač zvuka Journey through Europe te 2018. belgijska Le Chant de Linos u suradnji s violončelisticom Kajanom Pačko. Njegove interpretacije uvrštene su na autorske nosače zvuka Pavla Dešpalja, Ive Josipovića, Sare Glojnarić, Silvija Foretića, te na prvom nosaču zvuka u nakladi Muzičke akademije u Zagrebu (Vjekoslav Nježić: As the Time).

Danijel Detoni od 2009. podučava klavir, a od 2015. i komornu glazbu na Odsjeku za klavir, čembalo i orgulje Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nedavno promoviran u izvanrednog profesora.

Fotografija (c) Ivan Lacković

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji