75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Egel, Valentin

DIRIGENT
Izvedbe

Dubrovački simfonijski orkestar | Valentin Egel, dirigent | Pablo Sáinz-Villegas, gitara

19. kolovoza / ponedjeljak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora
Ulaznice

Dubrovački simfonijski orkestar | Valentin Egel, dirigent | Josipa Bilić, sopran

21. kolovoza / ponedjeljak / 21:30h
Ispred Katedrale

Valentin Egel s 26 je godina postao šef dirigent i glazbeni voditelj Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Tamo je, među ostalim, ravnao operama Tristan i Izolda, Iščekivanje (Erwartung), Aida, La Traviata, Cavalleria rusticana, Madama Butterfly, Čarobna frula i Carmen, a preuzeo je i razvoj raznovrsnog i slavnog ciklusa simfonijskih koncerata Riječkog simfonijskog orkestra.

Laureat je Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro pl. Matačić u Zagrebu, natjecanja njemačkih glazbenih akademija Campus Dirigieren i Dirigentskog natjecanja Simfonijskog orkestra Srednjonjemačkog radija u Leipzigu, a uvršten je i na popis Maestri sutrašnjice Njemačkog glazbenog vijeća. Promovira ga njemački Forum dirigenata te je bio nominiran za Njemačku nagradu za dirigiranje.

Potječe iz glazbene obitelji te je klavir i violinu počeo učiti u vrlo ranoj dobi, a pjevao je i u Dječačkom zboru katedrale u Freiburgu. Za vrijeme studija na Glazbenoj akademiji Franz Liszt u Weimaru bio je šef dirigent raznih studentskih orkestara i višestruki dobitnik stipendija Charlotte Krupp i Richard Wagner. U sklopu studentske razmjene studirao je i na Glazbenoj školi Jacobs Sveučilišta u Indiani u Bloomingtonu u SAD-u, a usavršavao se na majstorskim seminarima dirigenata Petera Gülkea, Arthura Fagena, Gabriela Feltza i Teodora Currentzisa. Radio je i kao asistent Lothara Zagroseka i Zubina Mehte.

Kao gostujući dirigent nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Srednjonjemačkog radija, Nirnberškim i Bremenskim filharmonijskim orkestrom, Nirnberškim i Brandenburškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a te sa Zagrebačkim i Beogradskim filharmonijskim orkestrom. Surađivao je s brojnim slavnim glazbenicima, među ostalim s Brunom Delepelaireom, Fabriceom Millischerom, Reinholdom Friedrichom i Maidom Hundeling. Kao gostujući dirigent sudjelovao je na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj i Finskoj te na snimanjima za radio i televiziju.

Fotografija (c) Dražen Šokčević

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji