75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Filjak, Martina

GLASOVIR
Izvedbe

Eckart Runge, violončelo | Martina Filjak, glasovir | Gordan Tudor, saksofon

12. kolovoza / subota / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

”Martina Filjak potvrdila se kao prvoklasna umjetnica."

Süddeutsche Zeitung

''Živopisna i privlačna scenska prisutnost… snalažljivost tehnike i prirodnost muzikalnosti... pijanistica vrijedna pozornosti.''

The New York Times

Pijanistica Martina Filjak svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku kao umjetnica galvanizirajuće snage s magnetskom scenskom prisutnosti.

Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila Prvu nagradu i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu (Živopisna i privlačna scenska prisutnost ... snalažljivost tehnike i prirodnost muzikalnosti ... Pijanistica vrijedna pozornosti, The New York Times). Neposredno prije Clevelanda bila je dobitnica prvih nagrada na natjecanjima Viotti (2007.) i Maria Canals u Barceloni (2008.) te je bila laureat natjecanja Busoni u Bolzanu.

U Hrvatskoj je nagrađivana nagradama Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, državnom nagradom Vladimir Nazor za izvedbe Brahmsova Prvoga koncerta i Kelemenova koncerta, Orlandom za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, Juditom za izvedbu koncerta Dore Pejačević na Splitskom ljetu, a 2009. odlikovana je Redom Hrvatskog pletera za postignuća u glazbi.

Posljednjih nekoliko sezona Martina Filjak surađivala je s orkestrima kao što su The Cleveland Orchestra, San Diego Symphony, The Florida Orchestra, Strasbourg Philharmonic, Barcelona Symphony, Bilbao Symphony, Deutsche Radio Philharmonie, Staatskapelle Weimar, Staatskapelle Halle, Bremen Philharmonic, Lübeck Philharmonic, Robert - Schumann Philharmonie Chemnitz, Slovenska Filharmonija, Japan Century Symphony orchestra, Israel Chamber Orchestrra, kao i Orchestra Simfonica La Verdi u Milanu. Nastupala je i na znamenitim pozornicama dvorana kao što su Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, L’Auditori and Palau de la Música Catalana u Barceloni, Zankel Hall u njujorškom Carnegie Hallu, Jordan Hall Boston, Teatro San Carlo, Sala Verdi, Salle Gaveau, Musikverein i Konzerthaus u Beču, NDR dvorana Hannover, Residenz Munchen, Auditorio Nacional Madrid te Ravinia Festival u Chicagu.

Također, zadnjih je sezona nastupala uz renomirane dirigente kao što su JoAnn Falletta, Stanislav Kochanovsky, Alexander Shelley, Hans Graf, Ivan Repušić, Julian Kovatchev, Markus Poschner, Marcus Bosch, Josep Caballe-Domenech, Paul Goodwin, Carlos Miguel Prieto i Stefan Sanderling. Svoju ljubav prema komornom muziciranju redovito izražava u nastupima i suradnjama s umjetnicima kao što su Szymanowski Quartet, Ensemble Berlin, Dmitry Sinkovsky, Radovan Vlatković, Felix Klieser, Andrej Bielow, Julian Steckel, Monika Leskovar te Eckart Runge.

Rođena je u glazbeničkoj obitelji, počela je učiti glasovir s pet godina, a već sa šest prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom je završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji.

Široki repertoar Martine Filjak obuhvaća literaturu od Bacha do Beria te preko trideset klavirskih koncerata. Kao osoba koja voli prirodu i u njoj je istinski sretna, oduševljava se glazbom koja evocira zvukove prirode i folklorne melodije – primjerice Bartókova suita Na otvorenome, Beriov Six Encores (Wasserklavier, Erdenklavier, Feuerklavier i Luftklavier) te Ravelova Une barque sur l’océan spadaju među njezina najdraža djela. Istovremeno je privlači komorno muziciranje, ali i tehnički i intelektualno zahtjevna i komplicirana djela kao što su Beethovenova Hammerklavier Sonata i Bartókov Klavirski koncert br. 2.

Koncertna sezona 2022./23. uključuje pozive na Mito Festival u Milanu, Teatro La Fenice u Veneciji, na Schleßwig Holstein Musikfestival, suradnje s Robert Schumann Philharmonie u Chemnitzu, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije u Ljubljani, Državnim filharmonijskim orkestrom grada Mainza te debi u velikoj dvorani Elbphilharmonie u Hamburgu uz Državni orkestar iz Hamburga u izvedbi 1. klavirskog koncerta Dmitrija Šostakoviča.

Njezin posljednji nosač zvuka s djelima Franza Liszta izašao je u siječnju 2020. u izdanju Hänssler Classica.

Martina Filjak tečno govori 7 jezika. Na svoju sreću, kao aktivni izvođač, voli putovati.

Više informacija: www.martinafiljak.com.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji