75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Krpan, Ivan

GLASOVIR
Izvedbe

Zagrebački kvartet | Ivan Krpan, klavir

04. kolovoza / nedjelja / 21:30h
Atrij Kneževa dvora
Ulaznice

Ivan Krpan jedan je od najzanimljivijih i najuspješnih mladih hrvatskih pijanista. Rođen je u Zagrebu 1997. godine. Student je pete godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Nižu i srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu završio je u razredu prof. Renate Strojin Richter. Osvajao je prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Godine 2014. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA Belgija u Bruxellesu, prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju podunavskih zemalja u Ulmu (Njemačka), te prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Enschedeu (Nizozemska). Godine 2015. osvojio je četvrtu nagradu na Međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju (Kina). U 2016. godini dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi. Bio je polaznik majstorskih tečajeva profesora Dalibora Cikojevića, Siavusha Gadjieva, Đorđa Stanettija, Kemala Gekića, Pavela Gililova i Klausa Kaufmanna. Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini. Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine za 2016. godinu. Kao stipendist Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu redovito sudjeluje na majstorskim tečajevima i koncertima u organizaciji te ustanove.

Najveći uspjeh ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. U finalu je nastupio kao solist uz Haydn orkestar i dirigenta Arva Volmera, te izvedbom 5. koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena osvojio naklonost stručnog ocjenjivačkog suda i publike. Koncert je izravno prenosila talijanska TV kuća RAI. Po povratku u Zagreb održao je recital 18. rujna u dvorani Blagoja Berse koji je izravno prenosila Hrvatska televizija. Pobjeda u Bolzanu donijela mu je niz angažmana tijekom ove i sljedeće sezone, među inim gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Kini, Južnoj Koreji i Južnoj Americi. Tijekom ljeta očekuju ga nastupi na Osorskim glazbenim večerima, a zatim i nastupi u nekim od najpoznatijih svjetskih glazbenih središta kao što su Leipzig, Műnchen, Weimar, London i St. Peterburg.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji