75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Komorni orkestar Mendelssohn

Izvedbe

Kristóf Baráti i Komorni orkestar Mendelssohn

10. kolovoza / četvrtak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Komorni orkestar Mendelssohn osnovan je 1985. godine u Veszprému, povijesnom mađarskom gradu bogate glazbene baštine. Orkestar od samog osnutka predvodi Péter Kováts, umjetnički voditelj i solist na violini, a njeguju repertoar u rasponu od barokne do suvremene glazbe, čak i jazza. Praizveli su značajan broj suvremenih djela ili ih premijerno izveli u Mađarskoj.

Komorni orkestar Mendelssohn surađuje s najboljim mađarskim i međunarodnim solistima kao što su Mischa Maisky, Gidon Kremer, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Miklós Perényi, Kristóf Baráti i Barnabás Kelemen, kao i sa svjetski poznatim mađarskim pijanistima i dirigentima kao što su Tamás Vásáry, Zoltán Kocsis, Jenő Jandó i Péter Frankl, te pjevačicama Andreom Rost, Ilonom Tokody i drugima.

Ostvarili su brojne turneje u gotovo svim europskim državama i diljem Amerike (SAD, Gvatemala, Nikaragva, Kostarika, Argentina, Urugvaj). Nastupaju u najznačajnijim svjetskim koncertnim dvoranama, uključujući dvoranu Verdi (Milano), Teatro Colon (Buenos Aires), St. John’s (London), St. Martin-in-the-Fields (London), L’Auditori (Barcelona), Glazbenu akademiju Franz Liszt i Palaču umjetnosti u Budimpešti.

Članovi orkestra često surađuju s vrhunskim jazz glazbenicima s kojima izvode njihove skladbe aranžirane za komorni orkestar. Svirali su s Bobbyjem McFerrinom, Jacquesom Loussierom i triom Play Bach, Robyjem Lakatosem, Markom O’Connorom, Fredom Herschom, Joeom Muranyijem, Ferencom Snétbergerom, Aladárom Pegeom i drugima.

Komorni orkestar Mendelssohn osnivač je Međunarodnog glazbenog festivala Auer, koji se od 2014. održava u čast Leopolda Auera (1845. – 1930.), svjetski poznatog violinista i pedagoga rođenog u Veszprému, tijekom kojeg na festivalskim pozornicama u Veszprému nastupaju solisti, komorni ansambli i orkestri svjetskoga glasa.

Komorni orkestar Mendelssohn i Péter Kováts primili su 2010. godine nagradu Bartók–Pásztory, jednu od najprestižnijih mađarskih nagrada za umjetnost.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji