75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Madrigal, Marcos

KLAVIR
Izvedbe

Marko Mimica, bas-bariton | Marcos Madrigal, glasovir

28. srpnja / petak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Marcos Madrigal rođen je u Havani na Kubi. Godine 2007. diplomirao je s pohvalom na Kubanskom umjetničkom sveučilištu (ISA) u klasi renomirane profesorice i pijanistice Teresite Junco. Pohađao je majstorske tečajeve na Konzervatoriju talijanske Švicarske u Luganu i na Međunarodnoj glasovirskoj akademiji na jezeru Como, gdje je imao priliku učiti od Andreasa Staiera, Dimitrija Baškirova, Fou Ts'onga, Johna Perryja i Malcolma Bilsona, a ponajviše od svog mentora Williama Granta Naboréa.

Madrigal kao recitalist i solist s orkestrima nastupa na najprestižnijim svjetskim pozornicama kao što su Teatro Colón u Buenos Airesu, Auditorium Parco della Musica u Rimu, Queen Elizabeth Hall u Londonu, Nacionalna koncertna dvorana u Dublinu, Auditorio Manuel de Falla u Granadi, Nacionalna opera u Bukureštu, bečki Volkstheater, Teatro Rossini u Pesaru, Teatro delle Muse u Anconi, Teatro Romano u Veroni i Qintai Grand Theater u Wuhanu, surađujući s istaknutim dirigentima kao što su Claudio Abbado, Leo Brower, Paul Mann, Enrique Diemecke i Lorenzo Ramos. Na nekoliko projekata surađivao je s Oscarom nagrađenim skladateljem Nicolom Piovanijem kao i s drugim cijenjenim filmskim i kazališnim skladateljima.

Godine 2015. uspješno je debitirao u Sjedinjenim Američkim Državama, u Dvorani Finney u Oberlinu u Ohiju.

Od 2017. djeluje kao umjetnički ravnatelj međunarodnog festivala klasične glazbe u havani, Habana Clásica.

Među uglednim međunarodnim pijanističkim natjecanjima na kojima je osvojio nagrade ističu se Međunarodno pijanističko natjecanje Premio Jaén (Španjolska), Međunarodno pijanističko natjecanje Paname te međunarodna pijanistička natjecanja María Clara Cullell (Kostarika) i Ignacio Cervantes (Kuba).

Godine 2012. primio je Zlatnu medalju Maison des Artistes, međunarodnu nagradu koju dodjeljuje Udruženje za kulturu, umjetnost, znanost i društveni angažman pri Sveučilištu Sapienza u Rimu.

U novije vrijeme snimio je Homo Ludens s Leom Brouwerom, Concert for Four Hands s kubanskom pijanisticom Teresitom Junco, Opera Omnia for Piano and Orchestra s djelima Joséa Maríje Vitiera i hvaljeni album Cuba posvećen kubanskom skladatelju Ernestu Lecuoni, koji mu je donio brojne nagrade uključujući Choc de Classica (Francuska), Melómano de Oro (Španjolska) i Cubadisco 2016. (Kuba), kao i pet zvjezdica magazina Diapason (Francuska).

Madrigal je snimao koncerte uživo i sudjelovao u programima brojnih radijskih i TV postaja diljem svijeta, uključujući BBC, Radio Vatikan, Švicarsku radioteleviziju (RSI), Radio Suisse Romande (RSR) i Raijev Radio 3, koji je 2013. godine emitirao dokumentarnu seriju od pet epizoda posvećenu njegovom životu pod naslovom Piano Libre – Druga glazba Kube.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji