75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Grazio, Marija

PIJANISTICA, SKLADATELJICA
Izvedbe

Marko Genero, viola | Marija Grazio, klavir

02. kolovoza / petak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora
Ulaznice

Marija Grazio rođena je Dubrovniku u obitelji glazbenika u kojoj je i napravila prve glazbene korake. Gradila je svoju umjetničku osobnost kroz mnoge vidove izričaja kao što su literarni, performativni i vizualni, a glazba je uvijek bila najvidljiviji habitus njenog djelovanja.

Mnogi eminentni pedagozi podučavali su je umjetnosti interpretacije-Konstantin Bogino, Marjan Mika, Vladimir Krpan i Dušan Trbojević u čijoj klasi je i diplomirala. Svoje formalno školovanje zaokružila je završetkom poslijediplomskog studija kod proslavljene pijanistice Dubravke Tomšič na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

Uspješnost sudjelovanja u različitim komornim sastavima s kojima je koncertirala, donijelo joj je hrvatsku prestižnu nagradu glazbene kritike “Darko Lukić” upravo u duu s violistom Markom Genero.

Radoznalost za stilski širok repetoar od Haydna, Mozarta, Rahmanjinova, Saint Saensa, Francka do Honeggera, Poulenca, Šostakovića pokazala je u zavidnom broju solističkih nastupa uz razne orkestre i s mnogim dirigentima-Pavlom Dešpaljem, Antonom Nanutom, Alanom Buribayevim, Ivanom Repušićem, Nicholasom Miltonom, Mladenom Tarbukom, Ivom Dražinićem, Franom Krasovcem, Tomislavom Fačinijem i drugima. Upravo interpretacijom Šostakovićeva prvog klavirskog koncerta biva nagrađena nagradom Orlando za najbolju glazbenu izvedbu na Dubrovačkim ljetnim igrama 2006. godine. Hrvatski skladatelj Frano Đurović napisao je klavirski koncert koji je posvetio upravo njoj, a praizvela ga je na Osorskim glazbenim večerima 2010. godine uz ansambl Cantus i dirigenta Berislava Šipuša, te ponovo izvela jedanaest godina kasnije u Kneževom dvoru na Dubrovačkim ljetnim igrama, s dubrovačkim glazbenicima i dirigentom Tomislavom Fačinijem.

Njen skladateljski opus broji djela za klavir, puhačke instrumente (fagot, klarinet, flautu, trubu), cello, glas, zbor i komorne sastave, te pjesme za djecu. Piše glazbu i za teatar. U veljači 2022. godine u produkciji Kazališta Marina Držića u Dubrovniku premijerno je izveden mjuzikl Čarobni frulaš za koju je Grazio napisala glazbu i stihove .

Osniva Glazbenu radionicu Sorgo koju od 2001. godine vodi s pijanistom Aljošem Lečićem, promovirajući sveobuhvatno dubrovačku glazbenu baštinu u razdoblju od predklasike do modernog doba, davajući poseban naglasak na glazbeni suvremeni izričaj i njegove interpretatore. Do danas Glazbena radionica Sorgo organizirala je preko 90 koncerata i festivala, preispitujući različite pristupe i oblike performativne prakse, te izdala nekoliko vrijednih zbirki notnog materijala dubrovačke glazbene baštine i djela suvremenih autora. U pripremi je izdanje zbirke solo pjesama dubrovačkih skladatelja kroz historijski pregled.

Nakon četiri godine, u 2021. ponovo joj je ukazano povjerenje te je izabrana za članicu Kulturnog vijeća za glazbu i glazbeno-scensku djelatnost u Ministarstvu kulture RH.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji