75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Mariza

Izvedbe

Mariza

15. srpnja / subota / 21:30h
Taraca tvrđave Revelin

Mariza se tijekom posljednjih dvadeset godina od lokalnog fenomena poznatog samo uskom krugu obožavatelja u Lisabonu uzdigla do statusa jedne od najvećih svjetskih zvijezda u žanru svjetske glazbe (world music).

Sve je započelo 2001. godine objavom njezinog prvog albuma, Fado em Mim, nakon čega je uslijedio niz iznimno uspješnih međunarodnih nastupa, među ostalim na Ljetnom festivalu u Québecu, gdje je osvojila priznanje za najbolju izvedbu, zatim u njujorškom Central Parku, losanđeleskom Hollywood Bowlu, londonskom Royal Festival Hallu i na Festivalu WOMAD, te osvajanje nagrade BBC-jevog Radija 3 za najboljeg europskog umjetnika u žanru svjetske glazbe.

Fado em Mim uzbudljiv je debitantski album kojim se predstavila kao mlada pjevačica vibrantnog glasa i snažne umjetničke osobnosti.

U tom je periodu pjevala i hitove Amálije Rodrigues, no njezin pristup ostavštini dive fada već je tada nosio toliki osobni pečat da nije bilo govora o tome da se radi o običnoj imitaciji. Među originalnim materijalom koji je izvodila, pjesma Ó Gente da minha Terra mladog skladatelja Tiaga Machada ubrzo je postala veliki hit.

Njezina karijera nakon toga je doživjela još veći uzlet, s albumima u platinastim nakladama i nastupima na nekim od najprestižnijih svjetskih pozornica, kao što su pariška Olympia, frankfurtska Opera, londonski Royal Festival Hall, amsterdamski Le Carré, Palau de la Música u Barceloni, sidnejska Opera, njujorški Carnegie Hall, Kennedy Center u Washingtonu i Koncertna dvorana Walt Disney u Los Angelesu, u kojoj je scenografiju za nastup posebno za nju radio jedan od najvećih svjetskih arhitekata, Frank Gehry.

Nijedan portugalski umjetnik nakon Amálije Rodrigues nije imao tako uspješnu međunarodnu karijeru, nižući uspjeh za uspjehom na najvećim svjetskim pozornicama, hvalospjeve najzahtjevnijih svjetskih glazbenih kritičara i nebrojene međunarodne nagrade i priznanja. Mariza surađuje isključivo s vrhunskim glazbenicima, među ostalim sa Jacquesom Morelenbaumom i Johnom Maucerijem, Joséom Mercedom i Miguelom Povedom, Gilbertom Gilom i Ivanom Linsom, Lennyjem Kravitzom i Stingom, Cesárijom Évorom i Titom Parisom, Carlosom do Carmom i Ruijem Velosom. Premda čvrsto ukorijenjen u klasičnom i suvremenom fadu, njezin je repertoar s vremenom obuhvatio i zelenortsku mornu, brazilske i španjolske klasike kao i ostale žanrove koji su joj bliski srcu.

Mariza je odavno nadrasla fazu u kojoj su je neki mogli smatrati samo egzotičnom epizodom u žanru svjetske glazbe koja može pasti u zaborav čim se u nekom drugom kutku svjetske glazbene industrije pojavi neki nov i živopisan fenomen. Dokazala se kao velika umjetnica međunarodnog statusa, originalna i neizmjerno talentirana, od koje možemo još puno toga očekivati u budućnosti. Mlada djevojka iz Mozambika odrasla u popularnoj lisabonskoj četvrti Mouraria savladala je korijene svoje glazbene kulture te se razvila u sveobuhvatnu umjetnicu sposobnu otvoriti se svijetu bez opasnosti od gubitka svog portugalskog identiteta. Portugalska i međunarodna publika prepoznala je ovo postignuće, uzvraćajući joj beskrajnom ljubavlju i zahvalnošću. Među brojnim nagradama koje je osvojila u rodnom Portugalu i diljem Europe ističu se tri nagrade BBC-jevog Radija 3 za najboljeg europskog glazbenika u žanru svjetske glazbe i nekoliko nominacija za nagradu Latin Grammy.

Mariza je dvadeset godina karijere i stoti rođendan pokojne kraljice fada Amálije Rodrigues proslavila izdanjem Mariza Sings Amália, prvim albumom na kojem pjeva isključivo klasike, a koji je 2021. godine objavila diskografska kuća Warner Bros. Records.

Mariza i Rodrigues imaju puno toga zajedničkog, puno više od samog podrijetla. Mariza je globalnu publiku oborila s nogu nastupima u legendarnim dvoranama poput pariške Olympije i Carnegie Halla u prvim desetljećima ovog stoljeća, baš kao što je to Amália Rodrigues učinila pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Svojim je hvaljenim albumima i neočekivanim suradnjama proširila mogućnosti fada, upravo kao što je to njezina prethodnica učinila šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Mariza je postala najveća ambasadorica portugalske glazbe u 21. stoljeću, baš kao što je Rodrigues to bila u dvadesetom.

Fotografija (c) Miguel Angelo

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji