75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Genero, Marko

VIOLA
Izvedbe

Marko Genero, viola | Marija Grazio, klavir

02. kolovoza / petak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora
Ulaznice

Marko Genero rođen je u Dubrovniku u obitelji glazbenika. Počinje učiti violinu u Muzičkoj školi Luka Sorkočević, Dubrovnik kod prof. Žarka Grega. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu prelazi na violu u klasi prof. Stefana Passaggia i odmah nakon diplome sa 22 godine postaje prvo asistent, a onda najmlađi docent na Muzičkoj akademiji Zagreb. U isto vrijeme ulazi u ansambl slavnih Zagrebačkih solista, sa kojima je koncertirao po cijelom svijetu, često kao solist.

Iz obiteljskih razloga napušta Hrvatsku i trajno se nastanjuje u Njemačkoj, gdje počinje opet studirati. Usavršavao se kod solo violiste Berlinske filharmonije Wilfrieda Strehlea, te francuskog violiste prof. Sergea Collota, 2001. magistirao je na Folkwang Hochschule u Essenu u klasi prof. Vladimira Mendelssohna. Dobitnik je niza nagrada među kojima izdvajamo: 1. Nagradu na međunarodnom natjecanju Nigun u Duisburgu ; 1. nagradu na međunarodnom natjecanju Jean Rogister u Belgiji ; 1. nagradu (Folkwang Preis) u Essenu.

Djelovao je kao solo violist u Düsseldorfskom simfonijskom orkestru. Od 1999. prvi je solo violist Simfonijskog orkestra u Bochumu.

Gewandhaus Orchester Leipzig, WDR Orchester Köln, Hessisches Rundfunkorchester Frankfurt i Kraljevska Filharmonija Antwerpen su samo neki od poznatih orkestara, koji su tražili suradnju sa njim kao solo violistom.

Miha Pogačnik, Maria Graf, Irena Grafenauer, Steven Bishop-Kovacevic, Adrian Brendel, Alexandar Sitkowjetsky, Vladimir Mendelssohn, kvarteti Minguet, Sebastian i Signum, kao i Morgenstern trio su njegovi komorni partneri.

Posebna ljubav ga veže uz gudački kvartet Bermuda4, gdje je svirao deset godina.

Paralelno uz njemačku karijeru radio je od 2015 do 2018. kao profesor za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Zagreb.

Od 2024 je dobio violsku klasu na renomiranoj Robert-Schumann-Musikhochschule u Düsseldorfu.

Snimao je nosače zvuka za izdavačke kuće Naxos, Laska Records i Croatia Records. Marko svira na violi, koju je izgradio N. Amati 1721. godine.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji