75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Orkestar {oh!}

Izvedbe

Martyna Pastuszka, violina | {oh!} Orkestar

16. kolovoza / srijeda / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Orkestar {oh!} osnovan je 2012. godine. Tijekom više od deset godina aktivnog djelovanja kontinuirano se razvija pod vodstvom Martyne Pastuszke, stekavši reputaciju najznačajnijeg poljskog orkestra za ranu glazbu kao i jednog od najzanimljivijih na europskoj sceni. Orkestar surađuje s najvećim poljskim kulturnim institucijama, među ostalim s Institutom Fryderyk Chopin, Poljskim nacionalnim radijskim simfonijskim orkestrom i Institutom Adam Mickiewicz te festivalima Misteria Paschalia, All’Improvviso, Chopin i njegova Europa i Actus Humanus.

Ansambl je priznat i na međunarodnoj sceni te nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama kao što su Wigmore Hall, Theater an der Wien, Koncertna dvorana Čajkovski u Moskvi, Auditorium de l’Opéra u Dijonu, Markgrofovska opera u Bayreuthu, dortmundski Konzerthaus i Kelnska filharmonija te na najznačajnijim europskim festivalima kao što su Festival barokne opere u Bayreuthu, Bachov festival u Leipzigu, Händelov festival u Halleu, Dani rane glazbe u Herneu, Festival rane glazbe u Stockholmu i Telemannovi dani u Magdeburgu.

Orkestar {oh!} objavio je devet albuma, a njihove izvedbe emitirane su na njemačkim, britanskim, austrijskim, švedskim, češkim, slovačkim i ruskim radijskim postajama, na Poljskom radiju 2 te u programima televizija Mezzo, Medici.tv i Arte TV. Godine 2021. Poljska javna televizija Kultura snimila je dokumentarni film o Martyni Pastuszki i Orkestru {oh!} pod naslovom Nie jestem maestro [Ne zovite me maestrom].

Orkestar {oh!} u suradnji s Festivalom improvizirane rane glazbe All’Improvviso u Gliwicama i bečke agencije Parnassus Arts Productions stalno nanovo otkriva zaboravljena djela baroknog opernog repertoara. Dosad su premijerno izveli scenske verzije opera Didone abbandonata Domenica Sarrija, Arminio Johanna Adolfa Hassea i Alessandro nell’Indie Leonarda Vincija te koncertne verzije opera Gismondo re di Polonia Leonarda Vincija i Il Venceslao Antonija Caldare.

Godine 2022. ostvarili su plodonosnu suradnju s festivalom Misteria Paschalia u Krakovu, gdje su bili rezidentni ansambl, a Martyna Pastuszka umjetnička ravnateljica. Iste godine bili su i rezidentni ansambl Festivala barokne opere u Bayreuthu.

Orkestar {oh!} od 2018. godine redovno surađuje s Institutom Fryderyk Chopin, koji je dosad objavio njihove albume posvećene Gołąbeku i Kurpińskom te album sa simfonijskim djelima Lipińskog i Moniuszka. Zahvaljujući ovoj sjajnoj suradnji dobili su i ponudu za snimanje kompletnih Mozartovih simfonija. Ugovor predviđa šest do sedam godina snimanja kao i intenzivno sudjelovanje orkestra u brojnim drugim aktivnostima povezanima s poljskom romantičnom glazbom.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji