75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Pačko, Kajana

VIOLONčELO
Izvedbe

Kajana Pačko, violončelo | Danijel Detoni, glasovir

23. kolovoza / srijeda / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Kajana Pačko rođena je u Splitu, a već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Svoje školovanje potom nastavlja u Berlinu kod prof. Troelsa Svanea i prof. Fransa Helmersona na visokoj školi za glazbu “Hanns Eisler” te na salzburškom “Mozarteumu” u klasi prof. Clemensa Hagena.

Umjetnica spada među svestrane glazbenike koji uz solističke nastupe jednako njeguju i pridaju važnost komornom muziciranju, pedagoškom radu, suradnji sa skladateljima, organiziranju festivala i dobrotvornih koncerata, snimanju video i audio zapisa i stvaranju novih koncertnih programa.

Nastupila je na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i Berlinskog Konzerthausa, a kao solistica surađivala je s orkestrom Cappella Academica, orkestrom Hrvatske Radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, orkestrom HNK Split i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Kajana surađuje s vrhunskim glazbenicima poput Danushe Waskiewicz, Diane Tishchenko, Petrita Çekua, Stefana Milenkovića, te članova Gewandhaus orkestra i Mahler chamber orkestra. U različitim kombinacijama nastupila je na festivalima poput George Enescu festival, Musique en Cote Basque, Homburger Kammermusiktage, Salzburger Kammermusik Festival i Dubrovačke ljetne igre. Sudjelovala je i na seminarima i festivalima poput Kronberg akademije, Pablo Casals festivala i IMS Prussia Cove.

Dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima, međunarodnom natjecanju «Alpe-Adria» u Goriziji, Boris Pergamenschikow Preis u Berlinu, Rektorove nagrade, te nagrada “Darko Lukić” i “Judita", a 2004. predstavljala je Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u Luzernu.

Croatia Records izdala je Kajanine prve nosače zvuka pod imenom “Journey through Europe” (2014.) uz pijanistu Danijela Detonija s djelima Griega, Poulenca i Papandopula, te “Bach+”(2018.) s djelima za violončelo solo. Belgijska izdavačka kuća Le Chant de Linos izdala je njen treći CD s djelima Schumanna, Brahmsa, Dohnányia i Mačeka uz pijanistu Danijela Detonija.

Od 2015. Kajana Pačko podučava na Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu. Kajana intenzivno surađuje s hrvatskim skladateljima poput Tomislava Olivera i Frane Đurovića, koji su na njenu narudžbu skladali djela za violončelo solo, praizvedena na rovinjskom BaRoMus festivalu.

Od 2021. Kajana Pačko je umjetnička ravnateljica međunarodnog festivala klasične glazbe “ZAGREBplus” u produkciji Hrvatskog gazbenog zavoda, a bila je i inicijatorica nekoliko dobrotvornih koncerata i festivala poput E-koncerta za obnovu HGZ-a (2020.), BEETHOVENplus donatorskog festivala (2020.) i Koncerta za djecu Ukrajine (2022.).

Kajana Pačko svira na violončelu "l'école de Pique" izrađenom u Parizu 1800. godine.

Fotografija (c) Romano Grozić

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji