75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Pastuszka, Martyna

VIOLINA
Izvedbe

Martyna Pastuszka, violina | {oh!} Orkestar

16. kolovoza / srijeda / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Martyna Pastuszka rođena je u poljskoj pokrajini Šleskoj. Tijekom godina etablirala se kao jedna od najzanimljivijih umjetnica svoje generacije nastupajući diljem Europe kao solistica, koncertna majstorica, komorna glazbenica i voditeljica orkestara.

Redovno je nastupala s istaknutim baroknom ansamblima kao što su Collegium 1704, Le Cercle de l’Harmonie i Collegium Vocale Gent Philippea Herreweghea. Kao koncertna majstorica nastupala je s ansamblima Pygmalion, Le Concert de la Loge i Capella Cracoviensis, a kao solistica s orkestrom Concerto Copenhagen, ansamblom Le Parlement de Musique i komornim orkestrom Aukso. Kao umjetnička voditeljica i dirigentica pozvana je da vodi brojne ansamble, među ostalim Komorni orkestar Klaipeda, Poljski simfonijski orkestar Iuventus i Poljsku komornu operu.

Godine 2012. osnovala je Orkestar {oh!} specijaliziran za povijesno osviještenu izvedbu s kojim redovno nastupa na uglednim festivalima i koncertnim pozornicama. Orkestar osobito njeguje operni i oratorijski repertoar, a Pastuszka je kao njegova umjetnička voditeljica revitalizirala mnoga zaboravljena barokna djela. Znatan dio njihova repertoara doživio je povratak na pozornice prvi put nakon više stoljeća, kao primjerice Didone abbandonata Domenica Sarrija, Arminio Johanna Adolfa Hassea, Alessandro nell’Indie i Gismondo, re di Polonia Leonarda Vincija, Il Venceslao Antonija Cadare i oratorij Jakoba Schubacka Die Jünger zu Emaus.

Martyna Pastuszka imenovana je umjetničkom ravnateljicom festivala Misteria Paschalia u Krakovu za 2022. godinu. Uz oblikovanje cjelokupnog programa tog izdanja festivala, kao voditeljica Orkestra {oh!} u programu je sudjelovala i izvedbom Mozartove kantate Davide penitente u suradnji s ansamblom Vox Luminis i Lionelom Mounierom.

U rujnu 2022. godine Martyna je u sklopu rezidencije Orkestra {oh!} ponovno nastupila na Opernom festivalu u Bayreuthu ravnajući novom produkcijom opere Alessandro nell’Indie Leonarda Vincija, kao i koncertnom verzijom djela Il Nascimento dell’Aurora Tomasa Albinonija.

Martyna Pastuszka dosad je sudjelovala na preko 60 albuma. Neka od njezinih novijih izdanja nominirana su za brojne prestižne nagrade, među ostalim nagradu Fryderyk, Međunarodnu nagradu za klasičnu glazbu (ICMA), nagradu Korifej poljske glazbe i Paszport Polityki, nagradu za postignuća u kulturi poljskog tjednika Polityka. Godine 2021. nominirana je za nagradu OPUS Klassik u kategoriji dirigenta godine za izdanje opere Gismondo, re di Polonia Leonarda Vincija.

Poljska televizija snimila je 2021. godine dokumentarni film o Martyni Pastuszki i Orkestru {oh!} naslovljen Nie jestem maestro [Ne zovite me maestrom].

Pored koncertnih aktivnosti, Martyna Pastuszka od 2007. godine predaje baroknu violinu na Glazbenoj akademiji Karol Szymanowski u Katowicama.

Fotografija (c) Magdalena Hałas

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji