75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Pavlović, Marija

KLARINET
Izvedbe

Zagrebački solisti | Marija Pavlović, klarinet

18. srpnja / utorak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Renomirana hrvatska klarinetistica Marija Pavlović rođena je u Dubrovniku. Za vrijeme ratnih godina 90-tih u Dubrovniku, odlazi na školovanje u Zagreb. Osamostaljivanje u vrlo ranoj dobi, suočavanje sa stvarnošću te odvajanje od obitelji, zasigurno igraju vrlo važnu ulogu na njezinom umjetničkom putu koji prelazi granice Hrvatske, a želja za daljnim razvojem otvara joj put ka međunarodnoj karijeri.

Marija Pavlović je diplomirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Milka Pravdića, potom se usavršavala na salzburškome Mozarteumu u klasi Aloisa Brandhofera, gdje je na završnoj godini studija dobila priznanje 'Würdigenpreiz' Austrijskog ministarstva za znanost i kulturu u Beču (2002). Usavršavala se i kod Waltera Boeykensa, Iva Lybeertha, Guy Deplusa, Pascala Moragueza i Yehuda Gilada. Dobitnica je brojnih nagrada u koje se ubrajaju Nagrada "Yamaha"; Nagrada Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najuspješnijega mladoga glazbenika godine; 1. nagrada na međunarodnom natjecanju "AudiMozart" u Roveretu (Italija); Nagrada "Poulenc" na međunarodnom natjecanju "Ibla Grand Prize" u Ragusi (Italija).

Na 18. dodjeli hrvatske diskografske nagrade Porin (2011.) album "Glazba... prijateljstvo", koji je snimila s pijanisticom Martinom Filjak nagrađen je s tri Porina (za produkciju, snimku i za najbolji album klasične glazbe).

Za njezin solistički nastup s komornim orkestrom Milanske skale (Gli Archi Scaligeri) na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama 2011. godine dodijeljena joj je nagrada "Orlando".

Marija Pavlović je održala niz solističkih recitala i koncerata komorne glazbe na mnogobrojnim domaćim i inozemnim festivalima kao Art Masters (St.Moritz), Kasseler Musiktage (Njemačka), Sächsische Mozart-Gesellschaft (Njemačka), Zomer van Antwerpen (Belgija), Dubrovačke ljetne igre, San Marco festival, Zagrebačke ljetne večeri, Rishon Lezion (Israel), Musique et Nature en Bauges (Francuska), Classic con brio (Njemačka), Podium Jonge Musici (Belgija), Bozarsundays (Belgija), Arbanassi summer music (Bugarska), Seneffe festival (Belgija), Osorske glazbene večeri, Stiftfestival (Nizozemska)... Gostovala je u brojnim europskim zemljama, SAD-u i Izraelu. Kao solistica surađivala je s uglednim hrvatskim i inozemnim orkestrima i komornim ansamblima: Montreal Chamber Orchestra, Brussel Chamber Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen, Gli Archi Scaligeri, Haydn orchestra di Bolzano e Trento, Zagrebački solisti, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Riječka filharmonija, Crnogorski simfonijski orkestar...

Pavlović je zaljubljenica u komornu glazbu i i članica je ansambla DeBewoners, vrhunskog komornog ansambla iz Antwerpena. Uz komorni ansambl "Focus" je 2018. snimila album "Hidden Facts" sa skladbama flamanskih skladatelja.

Redovito nastupa s fagotistom Pieterom Nuyttenom, a surađuje i s umjetnicima kao što su Radovan Vlatković, Tom Owen, Gordan Nikolić, Celine Flamen, Maria Meerovitch, François-René Duchâble, Stefan Milenković, Enrico Bronzi, Renata Pokupić, Monika Leskovar, Boštjan Lipovšek, Daniel Rowland, Martina Filjak, Maja Bogdanović i Vineta Sareika.

Do sada je surađivala s mnogobrojnim dirigentima: Valery Gergiev, Yannick Nézet-Séguin, Stanislav Kochanovsky, Ben Gernon, Vjekoslav Šutej, Pavle Dešpalj, Rudolf Barshai, Alan Buribayev, Marc Albrecht, Cristian Măcelaru, Philippe Herreweghe, Alexander Joel, Eliahu Inbal, Darrell Ang i drugi.

Marija Pavlović već niz godina intezivno vježba yogu i pilates te svoja iskustva iz tih disciplina primjenjuje kao klarinetistica u tehnikama disanja i pedagoškom radu.

2018. godine postaje "Artist in Residence" Dubrovačkog simfonijskog orkestra i umjetnička voditeljica festivala komorne glazbe Stradun Classic, a od 2021. godine Marija Pavlović je gost profesor na Kraljevskoj akademiji u Antwerpenu.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji