75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Çeku, Petrit

GITARA
Izvedbe

Vokalni ansambl Antiphonus | Petrit Çeku, gitara

23. srpnja / utorak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora
Ulaznice

Petrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje je započeo glazbeno obrazovanje s Luanom Sapunxijem. Preseljenjem u Zagreb 2002. godine nastavio je naobrazbu u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2008. godine. Sljedeći dječački san, od 2009. do 2013. godine usavršavao se kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD).

Çekuov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog Hermitaža St. Petersbuga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije te najznačajnijim orkestrima u Hrvatskoj poput Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Simfonijskog orkestra HRT-a. Također redovito nastupa s poznatim ansamblom Zagrebačkih solista te gitarskim triom Elogio.

Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na međunarodnim gitarskim natjecanjima, među kojima se izdvajaju natjecanje Christopher Parkening u Malibuu (2012., SAD), Schadt u Allentownu (2011., SAD), Maurizio Biasini u Bologni (2011., Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (2007., Italija). Çeku je prvu studijsku ploču objavio 2008. godine za američku diskografsku kuću Naxos. Iste je godine nagrađen godišnjom nagradom Mladi glazbenik godine koju dodjeljuju Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka. Također 2005. godine dobiva nagradu Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži te osvaja natjecanje Ferdo Livadić koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. Njegova izvedba svih Bachovih suita za violončelo u transkripciji za gitaru Valtera Dešpalja objavljena je početkom svibnja 2016. godine u izdanju španjolske kuće Eudora.

Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.

--

Petrit Çeku (c) Romano Grozić

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji