75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Pritchin, Aylen

VIOLINA
Izvedbe

Aylen Pritchin, violina | Maxim Emelyanychev, glasovir

04. kolovoza / petak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

„Nakon slušanja moramo priznati da je Aylen Pritchin budućnost violine i da ćemo uživati u njegovu majstorstvu.“ ClassiqueHD

„Aylen Pritchin ima nešto posebno za pokazati te se može pohvaliti izvanrednom glazbenom kulturom.“ Bruno Monsaingeon

Ruski violinist Aylen Pritchin posljednjih je godina stekao status jedne od najzanimljivijih i najsvestranijih zvijezda u usponu na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Rođen je u Sankt Peterburgu, gdje je bio student Elene Zajceve, a studirao je i na prestižnom Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi u klasi Eduarda Gracha. Godine 2014. osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Long-Thibaud, a laureat je i međunarodnih violinističkih natjecanja Wieniawski, Čajkovski, Sion-Valais, Kreisler i Ojstrah.

Nastupao je diljem Rusije, u Armeniji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Izraelu, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Švicarskoj, Vijetnamu i Japanu, u prestižnim dvoranama kao što su bečki Konzerthaus, amsterdamski Concertgebouw, štokholmska Musikaliska, salcburški Mozarteum, dvorana Konzervatorija Čajkovski u Moskvi i dvorana Champs-Elysées u Parizu.

Kao solist, posljednjih je godina nastupao s Orkestrom Marijinskog Teatra, Moskovskim filharmonijskim orkestrom, Bečkim radijskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom MusicAeterna, Nacionalnim orkestrom iz Lillea, Nacionalnim orkestrom Pays de la Loire, Ruskim nacionalnim filharmonijskim orkestrom, Poznańskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Svetlanov, Transilvanijskim filharmonijskim orkestrom, Tatarstanskim nacionalnom simfonijskim orkestrom, orkestrom I Pomeriggi Musicali, Kanskim orkestrom itd. Redovito nastupa uz dirigente kao što su Teodor Currentzis, Maxim Emelyanychev, Cornelius Meister, Mikhail Gerts, Valentin Urjupin, Jurij Simonov, Dorian Wilson i Shlomo Mintz.

Pritchin jednako uživa u izvođenju komorne glazbe s glazbenicima kao što su Maxim Emelyanychev, Lukas Geniusas, Jurij Favorin, Aleksandr Melnikov, Maksim Risanov, Vladimir Mendelssohn i David Geringas.

U sezoni 2019./2020. ponovno je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Svetlanov (Dvořák) te s Omskim filharmonijskim orkestrom pod palicom Dmitrija Vasiljeva na Festivalu Sibirskog simfonijskog orkestra, a ostvario je turneje po Njemačkoj, s Ruskim komornim okestrom i dirigentom Aleksejem Utkinom, i Japanu, gdje je nastupio i s Filharmonijskim orkestrom iz Osake pod ravnanjem Michiyoshija Inouea. Jedan od značajnijih recitala održao je u sezoni 2019./2020. na festivalu La Folle Journée u Nantesu. U sezoni 2020./2021. debitirao je s Nacionalnim orkestrom iz Toulousea (Prokofjev 2) i Filharmonijskim orkestrom Gran Canarije (Schnittke 2). Također je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Čajkovski iz Moskve, Simfonijskim orkestrom iz Sankt Peterburga, Moskovskim filharmonijskim orkestrom i Litavskim nacionalnim simfonijskim orkestrom. U sezoni 2021./2022. debitirao je s Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Liverpoola (Prokofjev 2 & Saint-Saëns 3) i Armenskim nacionalnim filharmonijskim orkestrom (Brahms), te je ponovno nastupio s velikim orkestrima kao što su Nacionalni orkestar iz Toulousea (Bruch 1), Simfonijski orkestar Svetlanov (Sibelius) i Tajvanski nacionalni simfonijski orkestar.

U sezoni 2022./2023. ističe se njegov debi sa Škotskim komornim orkestrom u Edinburghu i Glasgowu pod ravnanjem Maxima Emelyanycheva. Na azijskoj turneji ostvaruje još dva debija, sa Simfonijskim orkestrom iz Hirošime pod dirigentskom palicom Christiana Arminga i Sinfoniettom iz Hong Konga i Yip Wing-sie. U lipnju 2023. ponovno nastupa uz Maxima Emelyanycheva s ansamblom Il Pomo d’Oro, ovaj put u Wurtzburgu, gdje izvode Mozartov Peti koncert za violinu.

U istoj sezoni održava recitale u Hongkonškoj koncertnoj dvorani s pijanistom Rémijem Genietom i u dvorani Toppan u Tokiju s pijanistom Tomokijem Kitamurom. U veljači 2023. ponovno svira na festivalu Folle Journée u Nantesu u tri različita programa, dok u kolovozu 2023. uz Maxima Emelyanycheva nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama.

U prosincu 2017. godine ruska diskografska kuća Melodiya izdala je njegov treći album posvećen Prokofjevljevim djelima za violinu i glasovir na kojem je surađivao s Jurijem Favorinom. Na druga dva albuma izvodi djela ruskih skladatelja za violinu i glasovir s Lukasom Geniušasom i Aleksandrom Buzlovom. U kolovozu 2019. diskografska kuća Ad Vitam Records objavila je njegov album s nekim od najznačajnijih djela dvadesetog stoljeća, uključujući prvo izdanje Teme s osam varijacija Jeana Françaixa.

U prosincu 2021. diskografska kuća Aparté izdala je hvaljeni album na kojem Aylen Pritchin i Maxim Emelyanychev na povijesnim instrumentima izvode Brahmsove violinske sonate. Njegov novi CD na kojem izvodi djela Debussyja, Hahna i Stravinskog s Lukasom Geniusasom objavila je u listopadu 2022. diskografska kuća Mirare Productions.

U lipnju 2023. s Maximom Emelyanychevim i ansamblom Il Pomo d’Oro snima Mozartov Peti koncert za violinu.

Aylen Pritchin predaje na Kraljevskom konzervatoriju u Antwerpenu i na Akademiji Robert Schumann u Düsseldorfu.

Fotografija (c) Andrej Grilc

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji