75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Radovan, Roko

TENOR
Izvedbe

Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije | Tomislav Fačini, dirigent | Darija Auguštan, sopran | Franko Klisović, kontratenor | Roko Radovan, tenor | Leon Košavić, bariton

25. kolovoza / petak / 22:00h
Ispred Katedrale

Roko Radovan (9.2.1994.) započinje muzičko obrazovanje na svojoj rodnoj Korčuli te nastavlja u Dubrovniku završivši srednju glazbenu školu kao trubač. U samim pjevačkim počecima, interpretacijom skladbi Tchaikovskog postaje laureatom Natjecanja ruskih romanci u Ljubljani (2016.), nakon čega slijedi prva nagrada na međunarodnom natjecanju Vera Kovač Vitkai (2016.) u Novom Sadu te trostruke prve nagrade na međunarodnom natjecanju Lav Mirski u Osijeku (2016., 2018., 2019.), kao i dvostruke prve nagrade na regionalnom i državnom natjecanju HDGPP-a (2017., 2019.)

Već prve akademske godine pjeva u studentskom projektu Mozartovog Figarovog pira, u režiji Giorgia Suriana. U cjelovitosti također koncertno izvodi Schumannov ciklus pjesama Dichterliebe. Prvu godinu zaključuje nastupom na otvaranju Zagreb Classic-a pod palicom mo. Roberta Farkasa i simfonijskog orkestra HRT-a. Potom nastupa i kao solist u Beethovenovoj 9. simfoniji u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski pod ravnanjem mo. Mladena Tarbuka sa simfonijskim orkestrom Zagrebačke muzičke akademije.

S maestrom Tomislavom Fačinijem i zborom Hrvatske radiotelevizije po prvi puta nastupa na 150-toj obljetnici lista Vijenac u Hrvatskom glazbenom zavodu, a potom još nekoliko puta, iste i sljedeće godine. Surađivao je također i s ansamblom Antiphous, kao i s Karlovačkim komornim orkestrom. 2020. godine dobiva poziv za audiciju u Bečkoj državnoj operi. Dolazi i poziv za debitantski nastup sa Zagrebačkom Filharmonijom, ponovno u Beethovenovoj 9. Simfoniji, u koncertnoj dvorani Lisinski pod vodstvom mo. Iva Lipanovića, koji je zbog pandemije COVID 19 morao biti otkazan. Zadnji nastup u 2020. godini pjeva s Dubrovačkim simfonijskim orekstrom uz maestra Ivana Huta, u sklopu Božićnog ciklusa koncerata. Ovog ljeta nastupa i na solističkom koncertu otvaranja Festivala opernih arija Tino Pattiera također s DSO-om i maestrom Hutom u Kneževom dvoru. U studenom će za 100-tu godišnjicu Zagrebačke Muzičke akademije tumačiti ulogu Boxera u Kuljerićevoj operi Životinjska farma. Ove godine dobiva dvije cjelovite stipendije za pohađanje ljetnih akademija Oper Oder-Spree i Lotte Lehmann koje se održavaju u Njemačkoj.

Radovan je voditelj višestruko nagrađivanih klapa (negdje oko 20 nagrada), bavi se i kompozicijom; piše i sklada tradicijsku vokalnu glazbu koja je dva puta bila dijelom albuma dobitnika nagrade Porin. Za svoju poeziju 2018. godine osvaja nagradu Drago Ivanišević. Ove godine sklada polusatni ciklus od 13 pjesama za glas i klavir pod nazivom Ko što stare pjesme poje, uglazbljen na vlastite stihove, izveden također i kao dio završnog pjevačkog ispita. Prve četiri pjesme je aranžirao za glas i klavirski trio ARioSo te su one praizvedene u koncertnoj dvorani Blagoja Berse u Zagrebu.

Neki od dirigenata s kojima je još surađivao su Veton Marevci, Holger Speck, Marc Tardue, Christoph Campestrini. Pohađao je i seminare eminentnih pjevača, Krešimira Stražanaca i Mihaila Arsenskog. Trenutno je student treće godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Martine Gojčete Silić.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji