75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Runge, Eckart

VIOLONčELO
Izvedbe

Eckart Runge, violončelo | Martina Filjak, glasovir | Gordan Tudor, saksofon

12. kolovoza / subota / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Djelujući kao solist, komorni glazbenik i predavač, Eckart Runge etablirao se kao jedan od najsvestranijih violončelista svoje generacije.

Nakon što je tijekom tri desetljeća obilježio djelovanje međunarodno priznatog Kvarteta Artemis, 2019. godine ga napušta kako bi se posvetio novim umjetničkim izazovima. Nakon toga imenovan je rezidentnim umjetnikom prestižnog BASF-ova koncertnog ciklusa u Ludwigshafenu (2022.), koncertne dvorane Die Glocke u Bremenu (2022. – 2024.) i berlinskog Konzerthausa (od 2024.).

Na svom prvom solističkom albumu sa Simfonijskim orkestrom Berlinskog radija (RSB), objavljenom 2020. godine i nagrađenom prestižnom Nagradom njemačkih glazbenih kritičara, premijerno izvodi jazzom obojen Koncert za violončelo, op. 85, Nikolaja Kapustina i Koncert za violončelo br. 1 Alfreda Schnittkea.

Već 25 godina njegov duo Runge&Ammon nastupa na festivalima, u sklopu koncertnih ciklusa i u klubovima diljem Europe, SAD-a, Južne Amerike i Azije. Godine 2021. izdali su album Revolutionary Icons (Berlin Classics), na kojem istražuju Beethovenovu glazbu u odrazu revolucionarnih ikona rock, pop i jazz glazbe poput Jimija Hendrixa, Franka Zappe i Milesa Davisa.

Eckart Runge rođen je u Heidelbergu. Studirao je u klasi Davida Geringasa u Lübecku, a usavršavao se s Kvartetom Alban Berg u Beču. Umjetničku inspiraciju crpi iz rada Alfreda Brendela, Waltera Levina i Györgya Kurtaga. Njegova međunarodna karijera započela je nakon osvajanja nagrada na međunarodnim glazbenim natjecanjima u Cremoni, Ženevi i Münchenu.

Od 2005. godine predaje na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu (UdK) i Kapeli kraljice Elizabete u Bruxellesu. Svira na rijetkom violončelu braće Hieronymus i Antonija Amatija izrađenom 1595. godine u Cremoni, koje je dobio na posudbu od zaklade Merito String Instruments Trust iz Beča.

Fotografija (c) Neda Navaee

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji