75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Ružić, Zvjezdan

GLASOVIR
Izvedbe

Zvjezdan Ružić: Pianotron

30. srpnja / nedjelja / 20:30h
Trg oružja

Zvjezdan Ružić je hrvatski pijanist, skladatelj i aranžer rođen 21. lipnja 1988. godine u Rijeci. Tijekom svoje karijere, Zvjezdan je 6 puta nagrađen od strane Hrvatske Glazbene Unije za najboljeg jazz pijanista u Hrvatskoj, dok su njegovi albumi čak 5 puta nagrađivani prestižnom nagradom Porin.

S 19 godina krenuo je studirati jazz klavir na Kärntner Landeskonservatorium u Klagenfurtu. Dok je studirao u Klagenfurtu, svaki se vikend vraćao doma kako bi svirao s poznatim glazbenicima s hrvatske jazz, pop- rock i klasične scene. Osim što je tako financirao svoj tadašnji život i školovanje, ulagao je i u glazbenu opremu koju je strpljivo slagao u svom Highway studiju.

Sa samo 20 godina paralelno je učio i počeo raditi kao glazbeni aranžer i producent u svom studiju.

U 2014. godini je osnovao Zvjezdan Ružić Sextet i objavio svoj prvi album The Knightingale Cabaret, godinu kasnije.

U 2017. godini objavljuje svoj drugi album Elfin Farewell i po prvi put, zajedno sa Zvjezdan Ružić Sextetom putuje na turneju u Kini 2018. godine Ružić objavljuju svoj treći album Pandaland, na kojem je snimio tradicionalne kineske pjesme u svojim jedinstvenim aranžmanima. Ovaj album imao je promociju u najstarijoj koncertnoj dvorani u Šangaju, Shanghai Cadillac Concert Hallu. Ova je premijera ujedno bila i početak njegove druge turneje u Kini. Krajem iste godine, Zvjezdan na turneji sa 2Cellosom osvaja Japan, Australiju i Novi Zeland.

Početkom 2019. godine Ružić radi potpuni zaokret u svojoj glazbenoj karijeri. Sa svim prikupljenim znanjem i iskustvom koje uključuju sviranje, aranžiranje i produciranje glazbe kreira Pianotron. Krajem iste godine objavljuje svoj prvi Pianotron album Delightful F.

Početkom 2020. godine, u suradnji s hrvatskom divom Josipom Lisac, na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića, izvodi Hrvatsku himnu Lijepa naša domovino.

U 2021. godini u suradnji s Jazz Orkestrom Hrvatske Radiotelevizije objavio je album Giant's Freedom.

U proljeće 2022. godine objavio je svoj drugi Pianotron album Inspiration na kojem je ugostio divu Josipu Lisac, jednog od najvećih živućih hrvatskih pjesnika Luku Paljetka i svjetski poznati Harlem Gospel Choir iz New Yorka.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji