75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Starčević, Krešimir

GLASOVIR
Izvedbe

Latica Anić, violončelo | Krešimir Starčević, glasovir | Marco Graziani, violina

07. kolovoza / ponedjeljak / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Pijanist Krešimir Starčević proteklih godina privlači pozornost osmišljavajući i izvodeći koncerte kojima obilježava značajne obljetnice rođenja ili smrti velikih skladatelja. Ove godine su to 150. obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova i Blagoja Berse. Njihova klavirska trija izvest će uz violinista Marca Grazianija i violončelisticu Laticu Anić na Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima te u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, dok će solo pjesme predstaviti uz bas-baritona Krešimira Stražanca na Memorijalu Ranko Filjak u Petrinji, Večerima u sv. Donatu u Zadru, Samoborskoj glazbenoj jeseni, Festivalu hrvatske glazbe u Beču i turneji po Brazilu.

Prošle godine je koncertom Detonijada proslavio 85. rođendan jednog od najvećih hrvatskih živućih skladatelja, Dubravka Detonija, a 2021. je po prvi puta u Hrvatskoj integralno izveo Saint-Saënsovu komornu glazbu za klavir i puhače, povodom 100. obljetnice skladateljeve smrti, i to na koncertu otvorenja prve sezone Zlatnog ciklusa Koncertne dvorane Hrvatski dom u Splitu. Povodom 250. obljetnice Beethovenovog rođenja, 2020. je u svom rodnom gradu koncipirao ciklus Beethoven u Velikoj Gorici, u kojem je izveo njegovu komornu i klavirsku glazbu, a 2018. je po prvi put u Hrvatskoj integralno odsvirao Debussyjevu komornu glazbu s klavirom, povodom 100. obljetnice skladateljeve smrti.

Kao solist nastupio je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Zagrebačke soliste, pod ravnanjem dirigenata kao što su Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Saša Britvić i Tonči Bilić. Uz već spomenute glazbenike, među njegovim komornim partnerima su flautistica Antonija Jurin Starčević, saksofonist Lovro Merčep, klarinetist Bruno Philipp, trubač Vedran Kocelj te ansambl Zagrebački puhački trio. Svirao je uz udaraljkaše poput Marianne Bednarske, Pei Ching Wu, Javiera Nandayape, Luisa Camacha Montealegrea i Filipa Merčepa te je bio umjetnički suradnik Universal Marimba Competition u Belgiji.

Starčević je dobitnik Nagrade grada Samobora na natjecanju Ferdo Livadić, Nagrade za najbolju umjetničku suradnju na tribini Darko Lukić, Dekanove nagrade Muzičke akademije u Zagrebu, prvih i drugih nagrada na regionalnim i državnim hrvatskim natjecanjima, druge nagrade na natjecanju Zlatko Grgošević i treće nagrade na natjecanju zaklade Dino Škrapić. Godine 2018. primio je Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje pl. Lučića.

Nastupio je na festivalima kao što su Tomarimbando u Portugalu, Dani Matice hrvatske u Sarajevu, Muzički biennale Zagreb, Zagrebački festival klavirskih dua, Inernational Percussion Ensemble Week u Bjelovaru, Riječke ljetne noći, Rapske glazbe večeri te ciklusima Glazbeni umjetnici Zagrebu i Pianofortissimo. Godine 2016. sudjelovao je u integralnoj kronološkoj izvedbi Beethovenove 32 klavirske sonate - prvom ciklusu održanom u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Zagrebu.

Djelovao je kao gostujući urednik emisije Glazbena kutijica Obrazovnog programa Hrvatskog radija. Od 2009. do 2014. sudjelovao je u organizaciji studentskog koncertnog ciklusa Virtuoso. Godine 2014. i 2015. bio je umjetnički ravnatelj Zagrebačkih ljetni večeri. Izvršni je direktor Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin, od njegova osnutka 2019. godine.

Krešimir Starčević počeo je svirati klavir tek u dobi od 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi Andreje Markulin. Muzičku akademiju u Zagrebu upisuje 2007. u klasi Đorđa Stanettija. Preddiplomski studij završio je 2011. godine Magna cum laude, a diplomski studij 2013. Akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču u klasi Stefana Vladara. Usavršavao se kod brojnih pijanista i pedagoga kao što su Danijel Detoni, Ruben Dalibaltayan, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Avedis Kouyoumdijan, Noel Flores i Karl-Heinz Kämmerling.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji