75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Tudor, Gordan

SAKSOFON
Izvedbe

Eckart Runge, violončelo | Martina Filjak, glasovir | Gordan Tudor, saksofon

12. kolovoza / subota / 21:30h
Atrij Kneževa dvora

Gordan Tudor jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik, improvizator i pedagog.

Nakon diplome Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Dragana Sremca, Tudor nastavlja studij saksofona na Conservatorium van Amsterdam kod Arna Bornkampa, gdje i diplomira uz najviše pohvale. Kao stipendist Amsterdamse Hoogeschool voor de Kunsten, usavršava se u Parizu na CNSMD u klasi profesora Claudea Delangla te kod Eugene Rousseaua na Mozarteumu u Salzburgu.

Dobitnik je brojnih prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima te pet diskografskih nagrada Porin.

Nastupao je u brojnim svjetskim dvoranama (Carnegie Hall u New Yorku, Dvorana Berlinske Filharmonije, The Knoll na Sveučilištu Stanford, C4NM u San Franciscu, ORF Kulturhaus Beč, DeSingel Antwerpen, Mumuth Graz itd.), muzejima (Scriabinov muzej u Moskvi, Fundació Miró u Palma de Mallorci, MASS MOCA u North Adamsu (USA), Haus der Musik u Beču i dr.) te držao masterclassove na Gnessin Academy Moskva (RUS), Royal Conservatoire Antwerpen (BEL), University of California Santa Barbara (USA), Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (ESP), Conservatorium Maastricht (NL), MUK Wien (AUS) itd.

Tudor, osim što je alt saksofonist hvaljenog Papandopulo kvarteta, od nedavno djeluje i u duetu s gitaristom Mislavom Režićem te u triju s pijanisticom Martinom Filjak i njemačkim čelistom Eckartom Rungeom.

Trenutno vodi međunarodnu klasu saksofona na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS) te je umjetnički voditelj ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS kojeg je osnovao pri istoj.

Kao reproduktivni umjetnik praizveo je pedesetak skladbi hrvatskih i stranih autora, a kao skladatelj okušao se u raznim žanrovima i kombinacijama instrumenata te su mu skladbe izvedene na svim kontinentima.

Ljeto 2011. proveo je na rezidenciji u sklopu Bang on a Can summer festival - Massachusetts Museum of Contemporary Art (North Adams, MA).

Gordan Tudor ekskluzivni je Selmer Paris i D’Addario Woodwinds Artist.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji