75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Zajcev, Pavle

DIRIGENT, VIOLONčELO
Izvedbe

Dubrovački simfonijski orkestar | Pavle Zajcev, dirigent | Nicolas Altstaedt, violončelo

02. kolovoza / srijeda / 21:00h
Atrij Kneževa dvora

Pavle Zajcev (Zagreb, 1976.) diplomirao je 1998. godine violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja nakon kojeg se usavršavao na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Baselu u klasi prof. Ivana Monighettija.

Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar i Dubrovački simfonijski orkestar.

Bio je finalist je 2. Međunarodnog violončelističkog natjecanja 'Antonio Janigro' 2000. godine u Zagrebu. Iduće godine uz Zagrebačke soliste praizvodi koncert za violončelo i gudače Pavla Dešpalja, a isti snima sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem kompozitora za koji je nagrađen Porinom za najbolju izvedbu.

Kao komorni glazbenik nastupao je u raznim sastavima, a 1997. osniva Zagrebački klavirski trio zajedno s pijanisticom Srebrenkom Poljak i violinisticom Vlatkom Peljhan. S triom pobjeđuje na Tribini 'Darko Lukić' 1998. te osvaja drugu nagradu na međunarodnom natjecanju komornih sastava 'C. Hennen' u Nizozemskoj. U rujnu 2000. Trio osvaja prvu nagradu na prvom međunarodnom natjecanju komorne glazbe TICC u norveškom gradu Trondheimu. Trio je održao koncerte u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Izraelu i Norveškoj. Od 2010.-2014. pod imenom Zagreb trio djeluje u sastavu Martin Draušnik violina, Danijel Detoni klavir i Pavle Zajcev violončelo s kojim nastupa na festivalima u Trstu, Osoru, Dubrovniku, Torontu, Otawi, Montrealu i Varšavi te u sklopu seminara komorne glazbe u njemačkom gradu Weikersheimu.

Kao komorni glazbenik sudjelovao je na mnogim festivalima te surađivao s umjetnicima kao što su Julian Rachlin, Mischa Maisky, Torleif Thedeen, Lawrence Power, Gordan Nikolić, Đuro Živković, Edin Karamazov, Pavao Mašić, Dmitrij Sinkovsky, Krešimir Stražanac, Krešimir Špicer i dr.

Od 2010. djeluje kao stalni suradnik ansambla Antiphonus pod vodstvom Tomislava Fačinija.

Od 2002.-2010. godine bio je solo-čelist u Simfonijskom orkestru HRT-a, od 2005. radi kao docent, a od 2013. kao izvanredni profesor za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Svoj prvi dirigentski nastup ostvario je 2011. s Gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu čiji je dirigent i umjetnički ravnatelj bio od 2011.-2014. U tom razdoblju u više navrata dirigira Samoborskim gudačima, gudačima Simfonijskog orkestra HRT-a i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kojem je i danas redoviti gostujući dirigent. 2017. godine upisao je studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mladena Tarbuka i Tomislava Fačinija. U sklopu zborskog festivala Cro Patria 2018. u Splitu dirigira ansamblom Antiphonus. U prosincu 2019. ostvario je svoju prvu suradnju s ansamblom HNK 'Ivan pl. Zajc' u Rijeci dirigiravši novom produkcijom baleta 'Orašar' P. I. Čajkovskog u režiji Maura de Candie. Na dan obilježavanja 250. godišnjice rođenja L. van Beethovena dirigirao je u ciklusu Kanconijer Simfonijskim orkestrom HRT-a, a svoj prvi nastup sa Zagrebačkom filharmonijom ostvario je dirigiravši koncertom studenata Muzičke akademije.

Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji