English

Ansambl Janoška

Datum objave: 17.05.2023.
  • Više
  • Izvedba

Ansambl Janoška čine braća Ondrej, Roman (violine) i František Janoška (glasovir), odrasli u Bratislavi, i njihov šurjak Julius Darvas (kontrabas), rođen u Konstanzu. Obje obitelji imaju dugu glazbenu tradiciju – Janoške sviraju već šest generacija, a Julius Darvas pripada trećoj generaciji kontrabasista. Svi članovi ansambla imaju vrhunsku klasičnu glazbenu naobrazbu te su nagrađivani solisti.

Svojim univerzalnim glazbenim jezikom i tehnikom koja oduzima dah ova četiri glazbenika ruše granice između žanrova: njihov debitantski album, koji je u nekoliko mjeseci dosegnuo zlatnu nakladu, prikladno je nazvan Janoska Style (Deutsche Grammophon, 2016.). Album Revolution iz 2019. godine također se približio zlatnoj nakladi, a 2022. objavljen je njihov treći album pod nazivom The Big B's.

Ansambl Janoška je, pop žargonom rečeno, live bend. Njihova emotivna i duhovita interakcija s publikom i virtuozno sviranje redovito izazivaju entuzijatične reakcije i ovacije. Usprkos gusto raspoređenim turnejama, ova četiri glazbenika imaju neumornu želju za stvaranjem glazbe i stalno rade na novim programima i projektima. Njihov jedinstveni „stil Janoška“ temelj je svega onoga što će učiniti u budućnosti i garancija kvalitete jednog od najuzbudljivijih i najuniverzalnijih glazbenih ansambala današnjice.

Njihov stil ne može se opisati jednom rečenicom. Umjesto nabrajanja brojnih biografskih i umjetničkih elemenata od kojih je sačinjen, možda je bolje opisati ga na sljedeći način: „Stil Janoška“ nova je, zajednička glazbena vizija utemeljena na klasičnoj glazbi, kombinacija jazza, popa i drugih stilskih elemenata. Zaboravljena umjetnost improvizacije u klasičnoj glazbi možda je najvažniji element njihovog zajedničkog stvaranja glazbe. Rezultat je nov i originalan spoj, most između originalne i suvremene interpretacije i fuzija improvizacije i kreativnosti.

Ovaj svestrani ansambl sada pomiče granice u izboru glazbenog materijala na albumu The Big B’s koji je u kolovozu 2022. izdala diskografske kuća Deutsche Grammophon. Ansambl je također na svojevrsnoj stalnoj „improvizacijskoj misiji“ u obliku radionica i majstorskih tečajeva koje su držali na Akademiji u Kronbergu, Amadeusovom festivalu u Beču, Menuhinovom festivalu u Gstaadu i drugdje. Polaznici su redovito oduševljeni njihovim tečajevima jer im rad s Ansamblom Janoška, sudeći prema jednoj anonimnoj recenziji, daje samopouzdanje da slobodno improviziraju u okvirima klasične glazbe.

Ondrej Janoška svira na violini Carla Ferdinanda Landolfija iz 1760., a Roman Janoška na violini Mattea Goffrillera iz 1703. godine. Oba instrumenta dolaze iz kolekcije obitelji Goh.

František Janoška svira na Bösendorferu.

Julius Darvas, Roman Janoška i Ondrej Janoška koriste žice tvrtke Thomastik-Infeld.

 

Fotografija (c) Andreas Bitesnich

Ansambl Janoška