English

Henschel kvartet

Datum objave: 09.07.2015.
  • Više
  • Izvedba

Već svojim prvim nastupom u Hrvatskoj, na  66. Dubrovačkim ljetnim igrama, ugledni Henschelkvartet sa sjedištem u Münchenu, koji je 2014. godine proslavio dvadesetu obljetnicu djelovanja, osvojio je nagradu Orlando HRT-a za 2015. godinu, uz dojmljivo obrazloženje ocjenjivačkoga suda za glazbeni dio programa: Oni su na tragu naslova jedne od njihovih europskih praizvedbi, a s pomoću vlastita vrhunskog zalaganja iskazali sve moguće „vizije i čuda“ što ih svojim slušateljima može ponuditi glazba. Bili su čas lirski sjetni, čas šarmantno duhoviti, čas dramatski uznemireni. To je u svakom slučaju bio jedan od najviših umjetničkih dosega u sveukupnoj glazbeničkoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara.

Godine 1994., kada se violončelist Mathias Beyer-Karlshøj pridružio članovima osnivačima Christophu, Markusu i Moniki Henschel, započela je međunarodna karijera Henschel kvarteta. Već godinu dana kasnije Kvartet je osvojio brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Evianu, Banffu i Salzburgu, a sljedeće godine osvojio je prvu nagradu i zlatnu medalju na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Osaki.  Uspješni debiji u svjetskim glazbenim prijestolnicama, uključujući hvaljeni BBC-jev prijenos uživo, kada su nastupili kao zamjena za Kvartet Juilliard, odveli su ih u sam vrh međunarodne komorne glazbe. O tome svjedoče i brojni pozitivni komentari, poput ovoga objavljenog u Los Angeles Timesu: Ovo je, bez sumnje, jedan od najboljih sastava na svijetu, sjajan gudački kvartet. 

U veljači 2016. godine Kvartet je poželio dobrodošlicu novome članu, proslavljenom violinistu Catalinu Desagi.Glazbeno putovanje Kvarteta obilježeno je brojnim iznimnim događajima. Tako je nastupio na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine), obnovljene nakon katastrofalnog požara 2004. godine te putovao u Bruxelles kao ambasador kulture Savezne Republike Njemačke.  U ožujku 2010. Kvartet je imao čast nastupiti u Vatikanu, u nazočnosti Pape Benedikta XVI.  Redoviti gosti u kraljevskoj palači u Madridu, članovi Kvarteta svirali su na četiri Stradivarijeva glazbala iz kraljevske zbirke. U lipnju 2012. Henschelkvartet pozvan je da, kao prvi europski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvede sve Beethovenove gudačke kvartete u prestižnoj koncertnoj dvorani Suntory u Tokiju. Iste je godine violistica Monika Henschel postala predsjednicom novoosnovane Udruge gudačkih kvarteta Njemačke, a 2013. godine Christoph Henschel imenovan je počasnim profesorom na Sveučilištu u Augsburgu. Među najvažnije događaje u prošloj i tekućoj sezoni ubrajaju se  nastupi u Londonu, Amsterdamu, New Yorku (Carnegie Hall), Washingtonu DC (Nacionalna galerija), Yokohami i Tokiju (Sveučilište Geidai). Snimke Kvarteta nagrađene su brojnim nagradama, uključujući  nagradu njemačke kritike (Preis der Deutschen Schallplattenkritik) te s nekoliko nagrada za nosač zvuka godine (IMW). Njihove nosače zvuka preporučuju ugledne tiskovine, kao što su Gramophone Magazine, The Sunday Times i Süddeutsche Zeitung.

U pripremi je nosač zvuka s djelima suvremenog američkog skladatelja Christophera Theofanidisa. Ansambl redovito prihvaća pozive za održavanje  predavanja i seminara na uglednim svjetskim institucijama, od Sveučilišta Yale u SAD-u do Royal Northern College of Music u Engleskoj i Sveučilišta u Melbourneu. Kvartet kontinuirano surađuje s Ministarstvom kulture Bavarske na glazbenim projektima za mlade u Münchenu. Već deset godina Kvartetdaje svojdoprinos kaoambasador međunarodne organizacije SOS Dječje selo.