English

Novaković, Matija | fagot

Datum objave: 22.07.2014.
  • Više
  • Izvedba

Rođen je u Dubrovniku 18. lipnja 1964. godine . Temeljnu glazbenu naobrazbu stječe u Umjetničkoj školi "Luke Sorkočevića" u Dubrovniku. Školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje u klasi prof. M. Kobetića diplomira 1988. godine. Naobrazba ovog iznimno nadarenog glazbenika time ne završava. Svoje usavršavanje nastavlja specijalizacijom u Moskvi na glasovitom Konzervatoriju "P. I. Čajkovski" kod čuvenog profesora Valeria Popova, a 1994. godine upisuje poslijediplomski studij fagota na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i 1996. godine ga završava te postaje prvim magistrom svog instrumenta u povijesti Muzičke Akademije Zagreb. Stalni je zaposlenik Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra, a honorarni predavač u Umjetničkoj školi "Luke Sorkočevića" u Dubrovniku i jedno vrijeme na Muzičkoj Akademiji  Zagreb, kao asistent na katedri fagota.

Novaković, još kao učenik Umjetničke škole "Luke Sorkočevića", a kasnije kao student, isticao se svojim solističkim nastupima s Dubrovačkim Simfonijskim Orkestrom. Danas kao zreli umjetnik, na svojem solističkom i komornom repertoaru njeguje široki spektar programskog odabira, od glazbenog baroka do glazbe suvremenih autora. Ističu se njegove interpretacije Koncerta za fagot i orkestar  hrvatskih skladatelja Papandopula, Kelemena, Bjelinskog, Cossetta (praizvedba), Jusića (praizvedba), zatim Mozarta, Webera, Vivaldia, Danzia,  Jacoba, Stamitza, Batashova, Vanhala… te cijeli niz tematskih recitala od baroka, klasike, romantike do glazbe XX stoljeća. Njegove interpretacije krasi uzorna tehnika i stilska kultura.
Suosnivač je i umjetnički ravnatelj Umjetničke udruge "Konavle Art" , Festivala „Glazba & Riječ Konavle“ i „Cavtatskih glazbenih večeri“.