English

Stražanac, Krešimir

Datum objave: 12.08.2014.
  • Više
  • Izvedba

Krešimir Stražanac studirao je u Stuttgartu kod profesorice Dunje Vejzović i profesora Cornelisa Witthoeffta a usavršavao se na majstorskim tečajevima legendarne sopranistice Elisabeth Schwarzkopf, znamenitog baritona Thomasa Hampsona i Jane Thorner Mengedoht.

Još za vrijeme studija bio je pobjednik nekoliko međunarodnih natjecanja za operu i Lied.

Nakon studija Krešimir Stražanac postao je solist Opere u Zürichu gdje je tumačio uloge kao što su: Barun Tusenbach (Tri sestre Pétera Eötvösa), Ping (Puccini: Turandot), Harlekin (Strauss: Arijadna na Naksosu) i dr. pod ravnanjem nekih od najvećih dirigenata današnjice: Bernard Haitink, Nello Santi, Placido Domingo, Massimo Zanetti, Franz Welser-Möst, Vladimir Fedosejev, Peter Schneider. U ožujku 2017. debitira u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu sa ulogom Pietra Fléville-a (nova produkcija Giordanove opera Andrea Chénier, dirigent Omer Meir Wellber) koju će 2019. ponoviti.

2018. sa ulogom Baruna Tusenbacha (Tri sestre) debitira u Frankfurtskog operi (dirigent Dennis Russel Davies).
Kao koncertni solist Stražanac nastupa diljem Europe i Azije sa ansamblima kao što su: simfonijski orkestri WDR-a i Bayerischer Rundfunka, Royal Concertgebouw Orchestra, Royal Flemish Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, Singapore Symphony Orchestra, Orchestre des Champs-Elysées, Bamberger Symphoniker, Akademie für alte Musik Berlin, Gewandhausorchester, Concerto Köln, Collegium 1704 i Frankfurt Radio Symphony i na pozornicama kao što su Berlinska i Kölnska filharmonija, Tonhalle Zürich,  Koningin Elisabethzaal Antwerpen, Konzerthaus Berlin, Suntory i Muza Kawasaki Hall Tokyo, Victoria Hall Singapore.

U protekloj sezoni debitirao je sa Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Staatskapelle Dresden kao i na Salzburškom ljetnom festivalu u ulozi Heroda u Stradellinom "San Giovanni Battista" te na turneji u Kini sa Beethovenovom 9. sinfonijom (dirigent Jukka Pekka Saraste).

Od diskografije s podučja oratorija do sada su objavljene njegove snimke Bachove Muke po Ivanu (BR Klassik), Bachova Muka po Mateju (Accentus) kao i CD s djelima Felixa Mendelssohna (BR Klassik). Od diskografije sa područja opere izdani su Beethovenov "Fidelio" (BBC Opus Arte), Carmen (DECCA),  i Wagnerovi "Majstori pjevači" (Quattro Live).

U aktualnoj sezoni publicirano će biti čak 7 novih CD-produkcija u kojima je sudjelovao (Bachova Muka po Ivanu sa Staatskapelle Dresden, Haendelov Mesija sa prestižnim Praškim baroknim ansamblom Collegium 1704, live-CD opere "Tri sestre" Petera Eötvösa iz opere Frankfurt, Brahmsomv Requiem sa ChorWerk Ruhr, CD sa skladbama hrvatskog Seicenta (dirigent Tomislav Fačini), prvi solo-CD sa odabranim Lied-repertoarom kao i CD sa popijevkama Vatroslava Lisinskog u produkciji HRT-a).