English

Zbor Hrvatske radiotelevizije

Datum objave: 19.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Zbor Hrvatske radiotelevizije utemeljen je četrdesetih godina prošloga stoljeća. Djelujući najprije kao komorni ansambl pod vodstvom Mladena Pozajića, a zatim Slavka Zlatića, s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Posljednjih sedamdeset godina njegov je umjetnički identitet oblikovao niz uglednih glazbenika, čiji put, nakon šefova dirigenata Sergija Rainisa, Vladimira Kranjčevića i Igora Kuljerića, danas nastavlja šef-dirigent Tonči Bilić.

Velik repertoar Zbora obuhvaća skladbe a cappella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od rane renesanse do najnovijih glazbenih djela, a osobita se pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine. Zbor je stekao ugled na redovitim nastupima diljem Hrvatske, ali i mnogim zapaženim koncertima u inozemstvu, primjerice u Rimu, Moskvi, Salzburgu, Milanu, Parizu, Veneciji i Berlinu. Surađivao je s mnogim uglednim hrvatskim dirigentima (Lovrom pl. Matačićem, Milanom Horvatom, Pavlom Dešpaljem, Nikšom Barezom itd.), s mnogobrojnim inozemnim gostima (Claudijom Abbadom, Lorinom Maazelom, Igorom Markevičem, Valerijem Poljanskim) te s nizom solista svjetskoga glasa.

Među vrhunce umjetničkih postignuća Zbora HRT-a ubrajaju se Schnittkeovi Stihovi pokajanja i Koncert za zbor, Rautavaarina Vigilia, Papandopulova Muka Gospodina našega Isukrsta i Hrvatska misa, Monteverdijevi Madrigali Guerrieri et Amorosi i Vespro della Beata Vergine, Bachove Muka po Mateju i Muka po Ivanu, Haydnovo Stvaranje svijeta,  Händelov Mesija, Muka po Luki K. Pendereckoga, Trois poemes d' Henri Michaux Witolda Lutosławskog (djelo naručeno i skladano za Zbor Radiotelevizije Zagreb, današnji Zbor HRT-a), Svadba Stravinskoga, Kuljerićevi Hrvatski glagoljaški rekvijem i opera Životinjska farma te Triptihon Ivana Brkanovića. Zbor je dobio Diplomu Milke Trnine za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula, a2005. izvedbom Hrvatske mise pod ravnanjem Tončija Bilića, zabilježene na CD-u u izdanju Cantusa, osvojio je diskografsku nagradu Porin za album godine u kategoriji klasične glazbe. Godine 2007. skladba Igora Kuljerića Križu, daj nam ti milosti objavljena na CD-u u izdanju Orfeja/HRT-a s naslovom Kako jelen vrilo traži, također pod Bilićevim ravnanjem, dobila je Porina za najbolju skladbu napisanu za solo ili manji sastav. CD Hrvatska božićna priča (Cantus, 2011.) dosegao je nakladu od 30 000 kopija, a album Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni, objavljen 2012., nagrađen je s tri Porina: za najbolji album klasične glazbe, najbolju izvedbu klasične glazbe (skladba Ego sum qui sum Julija Skjavetića) i najbolju snimku albuma klasične glazbe. U 2013. godini, u izdanju Cantusa/HRT-a objavljen je trostruki DVD Osorska trilogija, kao prva integralna izvedba – koncertna snimka s 37. Osorskih glazbenih večeri - Osorskog rekvijema i Osorskog misterija Borisa Papandopula te Osorskog plača Berislava Šipuša. Izdanje je zaslužilo nagrade Porin u dvije kategorije: najbolji album klasične glazbe i najbolji producent (Krešimir Seletković). Iste godine, Zbor je, uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, ostvario suradnju sa sopranisticom Elenom Moşuc na CD-u Donizetti Heroines, koji je objavio Sony Classical. U povodu stote obljetnice smrti Ivana Zajca, objavljen je CD posvećen njegovim skladbama za zbor - Ivan Zajc: Noćni čar (HRT, 2014.,).

Godine 1998. Zbor HRT–a je na poticaj šefa-dirigenta Tončija Bilića počeo sustavno njegovati pjevanje a cappella i uz instrumentalnu pratnju. Tako je nastao ciklus – Sfumato – da bi se publici predstavila djela hrvatske glazbene baštine, remek-djela i rjeđe izvođene skladbe klasične literature te najnoviji ostvaraji zborske glazbe u nas i u svijetu. Ciklus ima i likovnu dimenziju, što je razvidno iz podnaslova Duhovni zvuci, boje i oblici, a ostvaruje se u suradnji s Muzejom Mimara.

 

http://glazba.hrt.hr/zbor/