English

Dubrovački simfonijski orkestar

Datum objave: 24.06.2014.
  • Više
  • Izvedba

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske i kao takav redovno nastupa u jedinstvenim ambijentima svoga grada kao što su atrij Kneževa dvora, gradske crkve i trgovi. S poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima interpretira djela majstora baroka, klasike i romantizma, ne samo u Dubrovniku, već i na turnejama u svijetu.

Orkestar u Dubrovniku je u kontinuiranom djelovanju od 1924. godine, u početku u polu-profesionalnoj organizaciji, a potom u punom profesionalnom sastavu. Dubrovački simfonijski orkestar nastavlja dugu i značajnu glazbenu tradiciju koja se već razvila u razdoblju Dubrovačke republike (1358.-1808.). Dubrovački orkestar osnovali su mladi entuzijasti, maturanti Gimnazije u Dubrovniku. Originalno ime orkestra (Dubrovački orkestar) 1925. je promijenjeno u Dubrovački filharmonijski orkestar. Grad Dubrovnik, uz potporu članova Orkestra, 1946. osniva Gradski orkestar Dubrovnik koji je bio profesionalno glazbeno tijelo te kao takvo i glavni nositelj glazbenih djela programa na Dubrovačkim ljetnim igrama. Kratko vrijeme orkestar je nosio naziv Dubrovački festivalski orkestar, a s tadašnjim šefom dirigentom, Nikolom Debelićem, sedamdesetih godina ostvaruje opsežne turneje (Švicarska, Njemačka, Belgija, Nizozemska) te u suradnji s Agencijom Columbia Artists Man iz New Yorka odlazi na tromjesečnu turneju u SAD i Kanadu (preko 120 koncerata sa solistima Vladimirom Krpanom, Ivom Pogorelićem, Valterom Dešpaljom...). Orkestar 1992. zadnji put mijenja svoje ime u današnji naziv Dubrovački simfonijski orkestar.

U posljednjih nekoliko godina, Dubrovački simfonijski orkestar nastupao je u najprestižnijim dvoranama svijeta, u Washingtonu (Kennedyjev centar), New Yorku, Seattleu, Versaillesu, Baselu, Medanu, Jakarti, Beču (Musikverein), Bariju i Zagrebu. Godine 2005. Dubrovački simfonijski orkestar nagrađen je prestižnom nagradom „Milka Trnina“, a 2015. nagradom za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu. Također, posljednjih nekoliko godina, Dubrovački simfonijski orkestar organizira niz festivala i ciklusa glazbe kojima obogaćuje kulturnu ponudu Dubrovnika. Među njima su Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, Međunarodni glazbeni festival „Dubrovnik u pozno ljeto“, glazbeni ciklusi „Dubrovačko glazbeno proljeće“, „Jesenji glazbeni moskar“, ciklus barokne glazbe „Orlando Furioso“ te festival „Stradun Classic“.

Članovi orkestra akademski su glazbenici koji su znanje stjecali uglavnom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i diljem svijeta. Njegova lista koncerata jako je duga, uključujući turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji. Dubrovački simfonijski orkestar surađivao je s poznatim umjetnicima, među kojima su: Lovro von Matačić, Antonio Janigro, Zubin Mehta, Kiril Kondrashin, Ernst Marzendorfer, Milan Horvat, Nikola Debelić, Pavle Dešpalj, Anton Nanut, David Ojstrah, Lord Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovič, Svjatoslav Richter, Henryk Szeryng, Uto Ughi, Christoph Eschenbach, Stefan Milenković, Ivo Pogorelić, Dubravka Tomšič, Dunja Vejzović, Ruža Pospiš Baldani, Monika Leskovar, Radovan Vlatković, Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Julian Rachlin, Michel Legrand, Alun Francis, Ivo Dražinić, Maxim Fedotov, Goran Končar, Maxim Vengerov, Nicholas Milton, Christoph Campestrini, Dmitry Sinkovsky, Tabea Zimmermann, David Garrett, Marc Tardue i brojni drugi.

Mnoge od tih suradnji ostvarene su upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama: Od 1951. Gradski orkestar Dubrovnik, poslije Festivalski orkestar i danas DSO, glavni je nositelj glazbenog dijela programa Igara te svojom djelatnošću pokriva čitav spektar orkestralnog zvuka: domaćoj i sezonskoj publici približavali su dubrovačku i hrvatsku glazbu od Sorkočevića i Jarnovića do Papandopula i Detonija, pratili soliste ili sami izvodili najvažnija djela simfonijske literature, nastupali samostalno, ali i u glazbeno-scenskim djelima poput Monteverdijeva Combattimenta, Rossinijeva Seviljskog brijača, kao i mjuzikla Dundo Maroje Đela Jusića. Već 70 godina, međutim, najčešće publiku Igara prizivaju k najvažnijim djelima klasične orkestralne literature, od skladbi Bacha i Vivaldija preko Mozarta, Beethovena i Schuberta do Brahmsa ili Čajkovskog, šireći horizonte i prema novome. Svojim koncertima tako tvore umjetničku bazu zbog koje su Igre od početaka bile, a u nastavku i ostaju, nezamislive bez Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Od listopada 2018. funkciju glavnog dirigenta obnaša Marc Tardue.

C. Orff: CARMINA BURANA

C. Debussy: Preludij za poslijepodne jednog fauna | R. Ščedrin: Carmen