English

Parisien, Emile - saksofon

Datum objave: 15.02.2018.
  • Više
  • Izvedba

Saksofonist Emile Parisien upisuje se 1993. godine na glazbeno učilište Marciac, gdje studira kod renomiranih glazbenika kao što su Pierre Boussaguet, Guy Laffitte i Tonton Salut. Tada je imao prigode surađivati s vodećim jazz glazbenicima među kojima su Wynton Marsalis, Chris Mc Bride, Johnny Griffin ili Bobby Hutcherson, te nastupati s njima na Jazz festivalu Marciac.

Od 1996. nastavlja s naobrazbom na Konzervatoriju Toulouse, gdje studira klasičnu i suvremenu glazbu u klasi Philippea Lecoqa. Godine 2000. seli u Pariz te nastupa u Francuskoj i inozemstvu uz glazbenike kao što su Daniel Humair, Michel Portal, Jean-Paul Celea, Jacky Terrasson, Claude Tchamitchian, Yaron Herman, Gueorgui Kornazov, Rémi Vignolo, Manu Codjia, Hervé Sellin, Charlier/Sourisse i Christophe Wallemme.

Godine 2004. sudjeluje u kreiranju šoua pod nazivom  HIP 11, koji predstavlja spoj jazz i hip-hop plesova. Iste godine osniva ansambl Emile Parisien Quartet s Julienom Toueryjem (glasovir), Sylvainom Darrifourcqom (bubnjevi) i Ivanom Gélugneom (kontrabas). Inspiriran skladateljima 20. stoljeća, poput Johna Coltranea, Wayne Shortera ili Ornettea Colemana, ovaj kartet u svoju glazbu unosi ekspresionizam te improvizaciju kao svoje vodeće načelo.

Godine 2007. organizacija Fond d’action Sacem bira ga treću godinu za redom za “Talent godine”, a 2012. izabran je za “Najboljeg francuskog glazbenika godine” od strane Académie du Jazz. U 2014. je za diskografsku kuću Act Records snimio s Vincentom Peiranijemalbum Belle Epoque, koji je osvojio nagradu Victoires de la Musique.