English

Lipanović, Ivo | dirigent

Datum objave: 20.02.2014.
  • Više
  • Izvedba

Dirigent Ivo Lipanović, rođen je u Dubrovniku a podrijetlom je iz Lumbarde na Korčuli. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Godine 1986. pobijedio je na natjecanju mladih dirigenata u Zagrebu, te je iste godine, a na poziv maestra Vjekoslava Šuteja, angažiran kao zborovođa i dirigent u Operi HNK u Splitu.
Od 1992. do 1998. godine ravnatelj je Opere HNK u Splitu i umjetnički ravnatelj glazbenog programa SPLITSKOG LJETA. U Splitu je ravnao brojnim koncertima, baletima i opernim premijerama, među kojima se posebno ističu Verdijevi LOMBARDIJCI, FALSTAFF, integralna izvedba AIDE, Bizetova CARMEN, Straussova SALOME te prva scenska izvedba u Hrvatskoj Berliozova FAUSTOVA PROKLETSTVA. Gostuje u Operi HNK Zagreb, Operi HNK "I. pl. Zajca" u Rijeci te dirigira orkestrima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskim orkestrom HRT, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom te u inozemstvu Simfonijskim akademskim orkestrom iz Seoula, Simfonijskim orkestrom Beneventa, Orkestrom opere iz Cagliarija, Orkestrom Arena di Verona, Orkestrom Deutsche Oper iz Berlina, Filharmonijskim orkestrom Nice, MDR simfonijskim orkestrom iz Leipziga, Slovenskom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom Slovenske radio televizije.
1998. praizvodi i snima ciklus madrigala za djevojački zbor i instrumentalni ansambl SPIRITI ECCELLENTI hrvatskog skladatelja Petra Bergama. Od 1995. godine intenzivno nastupa u inozemstvu pa tako u Seoulu ravna premijerom Verdijeva DON CARLOSA, u Državnoj operi u Ankari izvodi CARMINU BURANU, ANDREU CHENIERA, CARMEN i FAUSTA, a u Italiji s velikim uspjehom debitira u Cagliariju sa Gounodovim FAUSTOM kao i u Sassariju Mascagnijevom CAVALLERIOM RUSTICANOM. Tijekom 1996. godine u Veroni s pijanistom Aldom Ciccolinijem integralno izvodi Saint-Saensove glasovirske koncerte i simfonije F. Mendelssohna. Višegodišnji je docent i stalni gost dirigent u Teatro Lirico Sperimentale u Spoletu na specijalizaciji za mlade pjevače i orkestralne glazbenike, gdje je ujedno i dirigirao premijerama Gounodova FAUSTA, Massenetova WERTHERA i LE NOZZE DI FIGARO W.A. Mozarta, CAVALLERIU RUSTICANU P. Mascagnija, IL SEGRETO DI SUSANNA E. Wolf-Ferrarija, MANON LESCAUT G. Puccinija. U ožujku 2000. godine dirigira premijerom EVGENIJA ONJEGINA u Opera de Nice sa velikim opernim zvijezdama kao što su Barbara Hendricks, Vladimir Chernov, Zoran Todorovich i Matti Salminen, dok nakon uspješnog debuta u listopadu 1999. u Deutsche Oper u Berlinu s Orffovom CARMINOM BURANOM, biva ponovno angažiran te s velikim uspjehom, na dan Verdijeve smrti, 27. siječnja 2001., dirigira svečanom predstavom FALSTAFFA u toj poznatoj opernoj kući. Nakon ONJEGINA u Nici, započinje plodnu umjetničku suradnju sa sopranisticom Barbarom Hendricks. Zajedno koncertiraju u Švicarskoj i Francuskoj, a u listopadu 2003., nakon uspješnog koncerta u Zagrebu, ostvaruju veliku francusku turneju sa završetkom u poznatom pariškom kazalištu Chatelet. Od 2001. do 2003.godine bio je na dužnosti generalnog glazbenog ravnatelja državne opere u Ankari i festivala u Aspendosu. Dobitnik je nagrade „Milka Trnina“ Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2003. godinu. U Bresci 2004. dirigira MADAMOM BUTTERFLY u povodu 100-te obljetnice konačne verzije te Puccinijeve partiture s ansamblima veronske Arene, a u Teatro Filarmonico u Veroni, 2005. godine postavlja novu produkciju Verdijeve TRAVIATE. Zadnjih nekoliko godina intenzivnije nastupa u hrvatskim opernim kućama, pa tako u sezoni 2007/2008 u sva četiri nacionalna kazališta dirigira premijerama: Gotovčev ERO S ONOGA SVIJETA u HNK „I.pl.Zajca“ Rijeka, Puccinijevu MANON LESCAUT u HNK Split, Puccinijev TRIPTIH u HNK Zagreb te Rahmanjinovljevog ALEKA i Mascagnijevu CAVALLERIU RUSTICANU u HNK Osijek.
2009. u Teatro Vittorio Emanuelle u Messini ravna premijernom izvedbom Bizetove CARMEN a u Rijeci praizvodi novu domaću operu Alfija Kabilja CASANOVA U ISTRI. U srpnju 2010. premijerno dirigira simfonijskim koncertima i operama CAVALLERIA RUSTICANA i PAGLIACCI na festivalu Luglio musicale Trapanese na Siciliji, da bi slijedeće godine dirigirao premijerom Puccinijeve TOSCE, a 2014. Bizetove CARMEN. 2012. u HNK Split, a za Muzički Bienale Zagreb, praizvodi operu MARŠAL hrvatskog skladatelja Silvija Foretića. S Invom Mulom i Zagrebačkom filharmonijom snimio je za Virgin CD pod nazivom Il bel sogno s arijama iz opera Gounoda, Masseneta, Puccinija i Verdija, a s Elenom Mosuc i Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a za Sony također CD s arijama Rossinija, Bellinija i Donizettija.
Uz maestra Šuteja višegodišnji je dirigent humanitarnog spektakla Opera pod zvijezdama na zagrebačkoj Šalati, kao i mnogih koncerata Zagrebačke filharmonije na kojima su nastupile operne zvijezde Jose Carreras, Inva Mula i Denyce Graves.
Od 2007. godine djeluje kao samostalni umjetnik stalno nastanjen u Zagrebu, a od listopada 2014. postavljen je za ravnatelja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i ravnatelja glazbenog programa Splitskog ljeta.