English

Simović, Roman | violina

Datum objave: 13.03.2016.
  • Više
  • Izvedba

Čudesna virtuoznost Romana Simovića i njegova naizgled urođena muzikalnost obogaćena neiscrpnom imaginacijom donijele mu nastupe na najprestižnijim svjetskim koncertnim podijima kao što su dvorana Boljšoj Konzervatorija P. I. Čajkovski, dvorana Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, Grand opera u Tel-Avivu, dvorana Victoria u Ženevi, dvorana Rudolfinum u Pragu, dvorana Barbican u Londonu, Umjetnički centar u Seoulu, Griegova dvorana u Bergenu, Rahmanjinova dvorana u Moskvi…

Laureat je brojnih međunarodnih natjecanja, među kojima valja istaći "Premio Rodolfo Lipizer" (Italija), Sion-Valais (Švicarska), Violinsko natjecanje Yampolsky (Rusija) i Violinsko natjecanje Henryk Wieniawski (Poljska), što ga je svrstalo među ponajbolje violiniste u njegovoj generaciji.

Kao solist, nastupao je s vodećim svjetskim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar teatra Marijinski, orkestar Teatra Regio iz Torina, Simfonijski orkestar Nova Scotia (Kanada), Komorni orkestar Franz Liszt (Mađarska), Camerata Bern (Švicarska), Camerata Salzburg (Austrija), Komorni orkestar CRR (Turska), Poznanska filharmonija, Praška filharmonija i Orkestar North Brabant (Nizozemska), kojima su ravnali Valery Gergiev, Antonio Pappano, Daniel Harding, Gianandrea Noseda, Kristian Jarvi, Jiri Belohlavek, Pablo Heras Casado, Nikolai Znaider...

Redovito nastupa na uglednim festivalima kao što su Festival Verbier, sanktpeterburški festival “Bijele noći”, Uskršnji festival Valery Gergiev u Moskvi, Dubrovačke ljetne igre, Festival "Kotor Art" u Crnoj Gori, festivali BEMUS i NOMUS u Srbiji,  Festival "Sion Valais" u Švicarskoj, Bergen festival u Norveškoj, Festival "Moskovska zima" u Rusiji, talijanski Portogruaro festival i španjolski festival Granada, surađujući s brojnim istaknutim umjetnicima (Leonidas Kavakos, Yuja Wang, Gautie Capuson, Tabea Zimermann, Misha Maisky, Schlomo Mintz, Francois Leleux, Itamar Golan, Simon Trpceski, Janine Jansen, Julian Rachlin...).

Osim solističkih nastupa, Roman Simović intenzivno djeluje i kao komorni glazbenik. Član je i jedan od osnivača uglednog Gudačkog kvarteta Rubikon. Aktivan je također na polju glazbene pedagogije i održava majstorske tečajeve u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Južnoj Koreji,  Srbiji, Crnoj Gori i Izraelu.

Svira na Antonio Stradivari violini iz 1709. godine, koju mu je posudio predsjednik Američke banke, Jonathan Moulds.

U planovima za sezonu 2015./2016., su mu snimanje dvaju nosača zvuka za diskografsku kuću LSO na kojima će dirigirati Gudačkim orkestrom Londonskog simfonijskog orkestra te snimanje violinskih koncerata P. I. Čajkovskog i A. Glazunova s orkestrom Marijinskog teatra pod ravnanjem Valeryja Gergieva za diskografsku kuću Mariinsky.

Roman Simović danas djeluje kao koncertmajstor proslavljenog Londonskog simfonijskog orkestra.